<

Фейсбук заблокував один з найбільших україномовних пабліків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:34 | 29.08.2019 / Новини / /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

На День Незалежності, 24 серпня, адміністрація соцмережі фейсбук прийняла рішення про блокування однієї з найбільших у Facebook проукраїнських спільнот Mova, на яку були підписані понад 520 тисяч користувачів.

Спільноту Mova було створено у липні 2012 року з “метою всебічної підтримки української етно-культурної і національно-політичної тотожности, української мови та культури в умовах посилення тиску на них з боку аґресивного “русскава міра” та світових глобалізаційних процесів”, – пише Апостроф.

Що трапилося

Активіст Олексій Кляшторний, який є одним із засновників спільноти, напередодні повідомив, що паблік “Mova” було заблоковано.

“520 тисяч підписників – одна з найбільших проукраїнських патріотичних сторінок в усьому українському сегменті Facebook повністю заблокована”, – повідомив він.

Кляшторний іронічно зауважив, що таким чином соцмережа привітала Україну із Днем Незалежності.

У коментарях під своїм дописом у Facebook він написав, що блокування відбулося через масові скарги на пости в пабліку, які нібито порушували правила Facebook. За його словами, мова в постах йшла про заклики до захисту України від російської агресії.

У коментарях тут же пригадали усі інші рази, коли кремлівські боти масово скаржилися на українські спільноти чи відомих блогерів, за що ті отримували бан від адміністраторів мережі.

Дати Мендель пендель

27 серпня стало відомо, що сторінку заблокували через публікацію з написом “Перемогли фашистів, переможемо і рашистів!” Однак, як зауважує Кляшторний, це була далеко не перша публікація, яку Facebook сприйняв за межею адекватності.

Так, раніше проблеми у спільноти виникли через скандальну заяву спікера президента України Володимира Зеленського Юлії Мендель. Вона розлютила мережу, заявивши, що Збройні сили України “дуже часто обстрілюють школи, дитячі садочки і житлові будинки” на Донбасі. Реагуючи на таку резонансну заяву, у спільноті написали, що “Мендель треба дати пендель!” Адміни Facebook, натомість, жарту не оцінили і звинуватили спільноту у заклику до фізичного насильства над Мендель. Як результат, автор допису і спільнота отримали бан.

Після розмови з адмінами і пояснення щодо допису, авторові “заклик до насильства” пробачили, однак у списку порушень, вчинених спільнотою, він залишився.

Таким чином, пояснює Кляшторний, бан на День Незалежності став причиною неодноразових безглуздих скарг на спільноту, які затверджуються адмінами Facebook, що наперед налаштовані проти України.

Станом на вечір 27 серпня сторінка знаходиться у бані уже третій день і доступна лише адміністраторам.

Чому так відбувається?

Вважається, що Facebook дуже упереджено ставиться до України, тому що адміністратор, відповідальний за український сегмент соцмережі, є громадянином Росії. Він отримує скаргу на той чи інший допис або того чи іншого блогера від підконтрольних Москві ботів і приймає рішення попри логіку та адекватність.

Зокрема, волонтера Мирослава Гая свого часу відправили у 30-денний бан через жарт про “несмачних росіян”.

Блокування українських волонтерів, активістів та спільнот набули масового характеру під час військової агресії Росії на Донбасі та анексії Криму.

Цікаво, що окрім висловлювань чи різких публікацій, під блокування дуже часто потрапляють і публікації з історичними фактами, які суперечать нав’язаній Радянським Союзом історії України.

Питання може бути вирішене, якщо Facebook віддасть адміністрування українському сегменту об’єктивній стороні. Однак керівництво мережі наразі не вбачає проблеми стані речей, які існують на сьогодні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер