<

ЄС вимагає повернути в Україні обов’язкові техогляди вже в 2016

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:27 | 3.11.2015 / Новини /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Закон подадуть до ВР до кінця року. Експерти: екологію не пройдуть 90% авто.

Вже до кінця року влада хоче повернути обов’язковий техогляд для всіх автомобілів, скасований в 2011 році. Як виявилося, такі вимоги ЄС: в директиві ЄС 2009/40 міститься норма про необхідність перевірки придатності автомобілів і причепів для експлуатації, – пише Автотема.

Кабмін уже розробив документ з впровадження цієї директиви, текст якого опинився в розпорядженні «Сегодня»: він припускає, що до кінця 2015 р уряд подасть в Раду законопроект про зміну Закону «Про автомобільний транспорт».

Як повідомили в Мінінфраструктури, законопроект про техогляд вже розробляється, а після його прийняття і вступу в силу Кабмін і міністерства відразу почнуть розробляти підзаконні акти.

Замначальника Департаменту ДАІ МВС Владислав Криклій також підтвердив, що в МВС готуються до повернення обов’язкового техогляду для особистого автотранспорту, але терміни виконання поки не назвав. А за словами гендиректора Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олега Назаренка, перевіряти всі авто можуть почати з кінця 2016 року або з 2017-го.

НЕ ВСІХ. Нагадаємо: у 2011 р техогляд для приватних легкових авто і мототранспорту, яких у країні понад 80%, або до 8 млн шт., Скасували в рамках боротьби з корупцією (за офіційними оцінками, талон про його проходження 90% водіїв отримували в ДАІ за хабар. – Авт.). Але для вантажівок, автобусів, таксі, службових легковиків і автомобілів, що перевозять небезпечні вантажі, техогляд залишився: проводить його тепер не ДАІ, а спеціальні сертифіковані техстанції.

Як розповів нам начальник транспортного цеху великої приватної фірми Михайло Доліннік, вантажні машини він перевіряє щорічно, легкові – раз на два роки. «Дивляться всі, що впливає на безпеку руху: гальма, світлові прилади, рульове управління, підвіску, також перевіряють наявність справного вогнегасника, укомплектованої аптечки, знаку аварійної зупинки, – говорить Доліннік. – Екологію теж контролюють: шкідливі викиди повинні бути в межах вимог Євро-1-2 або не більше 1,5% у складі відпрацьованих газів. Перевірити легковик коштує 180 грн, вантажівка – до 200. Видають сертифікат безпеки, і тільки після цього я можу отримати на машини страховку з «автоцивілки». Черг немає ».

ЯК БУДЕ. «Що і де стануть перевіряти, поки не ясно, – говорить Назаренко. – Але владі варто контролювати лише те, що впливає на безпеку руху, але не наявність іржі на кузові, як в ЄС. Проводити техогляд можна під час звичного техобслуговування (ТО) на сертифікованих станціях, як додаткову діагностику. Там же усувати виявлені проблеми і видавати сертифікат безпеки ».

Головна проблема, за словами Назаренка, – екологія: якщо прийняти закон, який відповідає європейським еконормам (не нижче Євро-5), у нас техогляд не пройде 90% автомобілів, так як навіть у нових (виробництва України, РФ та Китаю) викиди на рівні Євро-3, а у багатьох старих машин – «Євро нуль».

А його колега Олексій Мельник вважає, що повернуться черги, так як техстанцій не додав, а перевіряються авто побільшає: «Де черзі – там і корупція, адже за хабар будуть робити без черги. Коротше, все буде, як раніше».

Нагадаємо, раніше повідомляся, що незабаром в українським водіям можуть повернути обов’язковий техогляд. Як заявив керівник Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, проект проходить внутрішнє погодження у Мінфіні.

Проте, у Міністерстві фінансів заявили, що не планують пропонувати повернення технічного огляду на автомобілі. У відомстві підкреслили, що питання технічного огляду автомобілів не входять і ніколи не входили в компетенцію міністерства.




один коментар
  1. Зрозуміло,як Божий день,що це потрібно ділкам,в основному,керівникам ДАІ,начальникам,заступникам різних рангів,щоб крім посади мати ще додатковий корупційний бізнес,записаний на близьких родичів і ін.ЄС ВИМАГАЄ тільки додержання екологічних норм,а повністю техоглядів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця