<

Енергетики у Маневицькому районі встановили безпечні гнізда для лелек

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:31 | 23.03.2019 / Новини / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

У селі Рудка Маневицького району парцівники місцевої філії Волиньобленерго замінили старі буслячі гнізда на нові, з металевим каркасом. Штучні кубла монтують, щоб урятувати лінії електропередач.

Про це повідомляє Суспільне Волині.

Майстер Маневицької філії «Волиньобленерго» Андрій Шульган розповів, що лелече гніздо може важити до півтонни. Подекуди електроопори такої ваги не витримують.

«Прилітали вчора бусли двоє, десь полетіли, не знаю. Во бачте, вони на провода як зроблять кубло, то світло вимикає. А це вони безпечно вже собі. Вони зроблять кубло бусли», – каже місцевий мешканець Петро Семенюк.

Майстер Андрій Шульган пояснив, що старі гнізда на електроопорах замінюють на штучні більш як 10 років. Щосезону, з осені до весни, поки птахи у вирії, у області встановлюють близько 300 гнізд. Так, каже, рятують лінії електропередач від руйнування.

«Лелеки мостять гнізда на провода, ну трошки воно нам заважає. Пошкоджуються лінії електропередач корозією, і ми встановлюємо такі конструкції, щоб навантаження не відбувалося на наші провода», каже Андрій Шульган.

Спершу електрики знеструмлюють мережу. Потому демонтують старе гніздо. Із сухих гілок, листя та соломи намощують нове. Монтаж конструкції на електроопору триває майже годину.

Конструкція з металу та соломи для лелек безпечна, каже електромонтер Ярослав Лопушик. Прослужить вона не менше як 20 років.

«Набагато безпечніше, бо воно все заземляється. Повторне заземлення. Раптом десь якась фаза проходить, струм, то вибиває автомат на підстанції. З часом, з роками вони все добавляють бусли, добавляють. Кубло може бути порядка 300 кілограмів, 400. До півтонни даже буває», – розповів електромонтер.

За шість місяців, за словами Андрія Шульгана, у Маневицькому районі встановили 20 нових гнізд для лелек. Усі конструкції, зі слів чоловіка, вже заселені.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер