<

Електронне бронювання черг на митницях подолає корупційні схеми та хабар – Ігор Гузь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:31 | 28.10.2016 / Новини / /
Перегляди
3
/ 1 коментар

Проект електронної черги на митниці обговорили у Луцьку за «круглим столом».

Ініціювали відкриту розмову Ігор Гузь – народний депутат України, Володимир Пащенко, керівник медіа-проекту «Волинь-24» та Максим Нікітін, керівник компанії «Massimo», розробник сайту електронної черги на кордоні. До відома, 20 вересня у Києві в Українському кризовому медіа-центрі вони  вже презентували проект сайту “Бронювання черги онлайн на митниці “Ягодин”. Організатори наголошують, що сайт зараз знаходиться у пробній версії і поки не діє. Ознайомитися з його роботою можна за посиланням www.cherganakordoni.com .

Також долучилися до розмови і Віктор Кривіцький, виконувач обов’язків Волинської митниці ДФС, Олександр Оникійчук, начальник митного посту «Устилуг», Микола Скарвінко, т.в.о. начальника Луцького прикордонного загону, Михайло Фролов, співробітник відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ у Волинській області, Василь Вітровчак, старший офіцер відділу прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління, Юрій Рудницький, член правління Спілки воїнів АТО Волині, Андрій Ольховий, голова ГО «Автомайдан України» та Георгій Імедіашвілі, заступник начальника відділу прикордонного контролю штабу Львівського прикордонного загону та Олександр Чорний, перший заступник начальника Львівського прикордонного загону.

Народний депутат Ігор Гузь розповів, що у його виборчому окрузі знаходяться 2 митних пости – «Устилуг» у Володимир-Волинському районі та  «Ягодин» у Любомльському районі.

«Усі тут присутні розуміють, і я в тому числі, що корупційні схеми досі діють на митних постах. Це велика та навіть дрібна корупція. Друга навіть з’являється частіше, бо працівники митниці інколи штучно створюють черги, і, відповідно, з цього мають собі користь. Ситуація на кордоні з Польщею критична: довгі черги і хабарі», – зазначив Ігор Гузь.

Він переконаний, що для осучаснення роботи митних переходів необхідно змінити цілий комплекс питань: «Перше – це сервісна зона, де просто катастрофа: ні в туалет сходити, ні нормально поїсти. Друге – питання заробітних плат митників, які через оплату праці в розмірі 3,5 – 4 тисячі гривень і беруть ці «винагороди», третє – питання сканерів, які б зменшили час огляду автомобіля. Є і інші моменти, які є ключовими, але потрібно спочатку вирішити хоча б ці декілька».

Народний депутат зауважив, що неодноразово запрошував начальника Державної фіскальної служби України на Волинь для спільного огляду та обговорення проблем митних постів «Устилуг» та «Ягодин».

Максим Нікітін показав роботу сайту та розповів про його функції. Він наголосив, що реєстрація у онлайн-режимі – це сучасний підхід, адже «людині не треба стояти у черзі годинами, можна просто приїхати на ту годину, котру ви обрали, і яка прийшла у підтверджувальному листі на пошту чи у sms-повідомленні». Розробник сайту повідомив, що упродовж одного місяця тестування пробної версії сайту, вже зареєструвалися понад 800 користувачів

Організатори обговорення наголосили, що робота такого онлайн-ресурсу значно спростить перетин кордону.

Володимир Пащенко наголосив: «Люди повинні мати дійсно гідний сервер. Коли у нас буде безвізовий режим, потік машин в Україні, відповідно, збільшиться. Також буде велике навантаження на всі структури: і митні, і служби автодоріг». Керівник медіа-проекту «Волинь-24» додав, що такий сайт дозволить уникнути довжелезних черг. «Робота сайту просто необхідна для впорядкування роботи митниці», – зазначив Володимир Пащенко.

Народний депутат Ігор Гузь підкреслив: «Ми ні у кого не брали коштів на розробку сайту, самі створили ідею, і втілили її. Його запрезентували людям, також показали, як ним користуватися і пропагуємо його. Адже, як тільки у нас буде безвізовий режим, невідомо, чи наші митниці справляться з таким потоком машин, і на митницях просто буде колапс!».

Микола Скарвінко, Андрій Ольховий та Юрій Рудницький висловили свої позиції щодо дії сайту на митних пропусках. Зокрема, щоб бронювати чергу митних постів, пропонують не лише онлайнову чергу, а й звичайні механізми «живої» черги для людей, у яких немає виходу до мережі Інтернет. Також долучилися до дискусії і Василь Вітровчак, Олександр Оникійчук та Михайло Фролов.

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Віктор Кривіцький надав народному депутату Ігорю Гузю для ознайомлення презентацію із ідеями щодо удосконалення роботи митниці, зокрема і викорінення корупції та використання у роботі сайту.

«Ми сьогодні не говоримо тільки про ті 500 гривень, які дають прості українці, аби перетнути кордон, а про ті мільярди, якими, на жаль «займаються» певні люди. Припинити це – це спільна наша із вами робота!» – зазначив нардеп.

Ігор Гузь наголосив: «Також важливо: не  вдасться нам подолати корупцію чи різні схеми хабара, якщо у нас не буде розвинута інфраструктура. Треба йти в ногу з часом і повністю змінювати стан нашої сервісної зони. Треба залучати і громадськість до діалогу. Ми за діалог, ми за дискусію, щоб такі публічні обговорення тривали і давали відповідні результати».

Народний депутат Ігор Гузь резюмував, що разом із розробниками сайту продовжують працювати над втіленням проекту електронної черги у життя.

unnamed-22
unnamed-21
unnamed-20




один коментар
  1. Лишите “звичайну живу чергу” – вашій електронній системі грош ціна! Тільки on line! “Не у всіх є змога доступу” – тупа відмазка “жирного” чиновника, ті хто перетинає мають таку можливість в 99% випадків!
    Не тяніть, втілюйте! Це буде поосто колосальний крок вперед!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер