<

Експерти зазначають, що 500 мільйонів, виділених на відшкодування вартості ліків, не вистачить

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:25 | 3.04.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

500 мільйонів гривень, виділених цього року на програму реімбурсації ліків, точно не вистачить, якщо пацієнти будуть користуватись нею повною мірою.

Про це заявила експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань системи охорони здоров’я Зоряна Черненко, – передає ІА ZIK.

«У нас лише препаратів від гіпертонії громадяни купують на 1 млрд грн. Плюс цією програмою передбачено відшкодування вартості ліків ще від двох інших захворювань – бронхіальної астми і діабету другого типу», – сказала вона, але водночас додала, що в уряді раніше обіцяли докинути ще грошей, якщо виділеної суми буде недостатньо.

Зоряна Черненко нагадала, що у 2012-2014 роках уже працювала пілотна програма реімбурсації, яка стосувалася ліків від гіпертонії. За словами експерта, ця програма показала доволі хороші статистичні результати. «Стало менше випадків погіршення стану здоров’я. Тому, звичайно, можна розраховувати на те, що цей інструмент має всі шанси бути успішним», – зазначила вона.

Нагадаємо, що з 1-го квітня в Україні діє програма “Доступні ліки”, згідно якої  фінансування медичних засобів для людей, що страждають на діабет другого типу, бронхіальну астму і серцево-судинні захворювання.

На думку фахівця, одна з найбільших проблем у цій галузі зараз полягає у тому, що люди часто не звертаються до лікарів, оскільки не мають довіри до медичної системи, натомість займаються самолікуванням або ж узагалі через брак коштів не вживають ніяких заходів для покращення свого здоров’я. Реімбурсація якраз і має на меті привести до лікарів пацієнтів, які запускають своє здоров’я і доводять себе до інсультів та інфарктів.

Водночас є ряд факторів, які можуть стояти на перешкоді успішному виконанню цієї програми. Зокрема, за словами Зоряни Черненко, лікарям на сьогодні не роз’яснено належним чином, як ця програма має працювати, як і що вони повинні тепер робити, яким чином виписувати ці рецепти.

«Друге питання – чи аптеки будуть готові підписувати договори з місцевими відділами охорони здоров’я стосовно програми реімбурсації. В Україні є аптеки, які досі не отримали коштів ще за попередній проект 2012-2014 років. Якщо вони мають борги за попередньою програмою, невідомо, чи вони захочуть підписувати нові договори. Також на сьогодні немає належних фінансових гарантій, що кошти аптекам повернуть», – вважає експерт.

На її думку, найкраще було би, якби аптеки мали можливість звітувати в електронному вигляді і рецепти отримувати також в електронній формі. Однак на сьогодні цього немає, все паперове, а достовірність паперової звітності під питанням, переконана Зоряна Черненко.

«Також на сьогодні ще немає реєстру лікарських засобів, що вже є не дуже добрим знаком. Окрім того, лише нещодавно було прийнято рішення про те, що кошти на цю програму будуть виділені за субвенцією регіонам. Тобто регіони також іще не готові. Таким чином, окрім центральної влади, яка каже, що вже все зробила, всі інші учасники цього процесу ще не до кінця розуміють своєї ролі або не впевнені у тому, яких змін ще очікувати», – додала експерт.

Також у неї є сумніви щодо розподілу виділених 500 млн між регіонами. Це має відбуватися на підставі статистичних даних про кількість осіб з цими захворюваннями.

«Але на сьогодні такі статистичні дані не є достовірними, адже не всі люди до цього часу зверталися до лікарів. Тому такий розподіл може привести до того, що в певних регіонах може бути брак коштів, а в інших кошти будуть залежуватися і їх доведеться у ручному режимі перекидати», – припускає Зоряна Черненко.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа