<

Експерт розповів, коли українці зможуть купити більше пального

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:16 | 11.05.2022 / Новини / /
Перегляди
2122
/ Коментарі відсутні

Криза з пальним в Україні виникла через пошкодження нафтобаз та логістичні затримки поставок палива з Європи. Ситуація може покращитися за два-три тижні.

Про це Gazeta.ua. розповів експерт паливного ринку, директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.

“Сподіваюся до кінця місяця ситуація вже буде краща. Не думаю, що буде вільний продаж. Але хоча б зростуть ліміти – до 20-30 літрів, замість 5-10, які є сьогодні. Основна проблема зараз – логістична. Пальне в Європі закупили, але його не можуть привезти. Не вистачає вагонів та локомотивів.

Зараз почалися переговори за участю уряду. Вчора була у Польщі велика зустріч з керівництвом польских нафтопереробних заводів, перевалювальних комплексів. Два-три тижні знадобляться, щоб ринок трохи почав оживати. Все зараз залежить від європейських компаній, які займаються постачання палива”, – говорить Куюн.

На ситуацію з пальним вплинуло руйнування нафтобаз в Україні російськими ракетами, наголошує експерт.

“Також дається у знаки руйнування Кременчуцького заводу. Тому досить швидко були використані запаси. Тому маємо таку ситуацію. Вона складна по всій Україні”, – каже Куюн.

Найбільш помітна криза для приватних автовласників, наголошує експерт.

“Корпоративні клієнти, комерційні компанії мають контракти із мережами заправних станцій. Під них є резерви. Резерви також під критичну інфраструктуру. А приватні власники – на залишковому принципі. Зараз їм можна порадити споживати пальне відповідально.

Тобто не створювати ажіотаж, не затарювати каністри. Люди відстоюють одну чергу, а потім стають в іншу, тому що хочуть зробити якийсь запас. Але треба розуміти, що так стає менше пального для критичних споживачів – тих же волонтерів. Треба поставитися до ситуації із розумінням”, – додає Куюн.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок