<

Ексголову правління «ПриватБанку» оголосили у розшук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:38 | 30.03.2021 / Новини / , /
Перегляди
3
/ 1 коментар

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило у розшук колишнього голову правління «ПриватБанку» Олександра Дубілета. Його та ще кількох експрацівників банку підозрюють у розтраті 8,2 млрд грн «Привату» до його націоналізації.

Про це hromadske повідомила речниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк.

Наразі детектив НАБУ виніс відповідну постанову про оголошення Олександра Дубілета у розшук.

Нагадаємо, напередодні НАБУ повідомило про підозру Дубілету, його заступнику та колишньому керівнику департаменту міжбанківських операцій «ПриватБанку».

За словами Генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, перед націоналізацією «ПриватБанку» його топпосадовці зрозуміли, що невдовзі втратять контроль над грошима та «ухвалили рішення про незаконне списання грошових зобов’язань іноземних товариств перед банком за рахунок коштів цього ж банку».

За даними слідчих, трьом підозрюваним вдалося вивести з «ПриватБанку» 8,2 мільярда гривень. При цьому боржником визначили пов’язану з «ПриватБанком» фірму Claresholm Marketing LTD.

Справа «Привату»

Ця схема є другим епізодом злочинної діяльності топменеджменту «ПриватБанку», яку викрили детективи. Перший стосується виведення майже 140 млн грн через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію. У цій справі трьом експосадовцям раніше вже повідомили про підозру.

Колишнього першого заступника голови правління «ПриватБанку» Володимира Яценка відправили під варту до 22 квітня 2021 року.

Що сталося з «ПриватБанком»

У грудні 2016 року «ПриватБанк» був націоналізований рішенням українського уряду. Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери «ПриватБанку» вивели понад 5,5 мільярда доларів. Кредити, які видавав «ПриватБанк» юридичним особам, використовувалися для придбання активів та фінансування бізнесу ексакціонерів і груп пов’язаних із ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла приблизно 10 років.

Ігор Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій «ПриватБанку». Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Коломойський неодноразово критикував рішення про націоналізацію «ПриватБанку», називаючи його незаконним. Він намагається оскаржити його в судовому порядку. Зі свого боку, уже націоналізований «ПриватБанк» прагне відсудити в колишніх власників, як він стверджує, незаконно виведені кошти. Відповідна справа у Високому суді Англії та Уельсу буде розглядатися в березні 2022 року.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер