<

Екологи б’ють на сполох. Волинь може накрити густим смогом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:29 | 19.02.2016 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Їдучи учора до Луцька по трасі Рожище-Луцьк біля будинків були помітні поодинокі, та все ж їдучі вогнища із торішнього листя, гілляччя, сміття. Весна наближає ходу, і разом із нею в обійстях не відстають господарі – починають збирати сміття і палити – йдеться на сайті волинських вогнеборців.

Така ситуація насторожує рятувальників і екологів, які разом б’ють на сполох – метеорологи стверджують, що це літо буде найбільш спекотним через потепління клімату, тож якщо волиняни не перестануть спалювати опале листя, суху траву тощо то Волинь затягне густим смогом. А якщо вогонь перекинеться на лісові насадження та дійде то торфополів, ситуація стане надзвичайно складною. Не допустити подібних випадків загорань та пожеж навесні і влітку -2016 потрібно працювати вже сьогодні на упередження.

Про нові шляхи вирішення «вічної» проблеми недбалості громадян, які нехтують правилами пожежної безпеки, не задумуючись про наслідки, йшлося 18 лютого у Луцьку на спільній нараді екологів та рятувальників за участі заступника начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергія Дудки та заступника начальника управління ДСНС України у Волинській області Олега Билиці.

Олег Мефодійович розповів про ситуації з пожежами, спричинені спалюванням сухої трави, що мали місце у минулому році в області. «Спалювання може викликати масштабні пожежі у лісах та містах. Торік люди працювали у цілодобовому режимі. Торфополя дуже складно піддаються гасінню», – зазначив він.

Спалювання сухої трави та листя загрожує здоров’ю людей, які страждають на алергію та мають серцеві захворювання. Відомо, що окрім небезпеки пожежі, вогонь ще й отруйний: при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кілограмів мікрочастинок диму. Відтак ми будемо дихати пилом, окисом азоту, чадним газом, важкими металами й низкою канцерогенних сполук. Із димом у повітря потрапляють й діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин, – інформує Під прицілом.

І для тварин сезон спалювання трави – це катастрофа. Біологи розповідають, що неодноразово на спалених полях бачили обгорілі рештки звірят, птахів. Знищує вогонь і світ флори та комах, що живуть у ньому, адже у полум’ї горить насіння рослин (ще один удар по природі), а також грибниця. Остання дуже важлива для проростання деревних видів порід. А на звільнене вогнем місце вітер почасти задуває насіння бур’яну й амброзії, котра, як відомо, при цвітінні може викликати алергію.

Рятувальники вкотре закликають мешканців області до розсудливості. За статистикою переважна більшість загорань рослинності – це недбалість. Аби цьогоріч запобігти масовому спалюванню сухої трави, працівники екологічної інспекції із рятувальниками домовились проводити спільні рейдові перевірки, виявляючи паліїв та притягуючи їх до адміністративної відповідальності.

Управління ДСНС у Волинській області закликає громадян не допускати спалювання сухої трави у господарствах та на відкритих територіях. Варто пам’ятати, що такі злочинні дії не тільки завдають шкоди довкіллю, але й наражають на небезпеку людське життя та здоров’я!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця