<

Двічі у руках я тримав людське серце, – волинський хірург

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:37 | 7.10.2014 / Новини, Статті / , , /
Перегляди
44
/ Коментарі відсутні

Лікар – це не професія, а покликання. Кожного дня лікарі рятують людські життя, а ми згадуємо про них лише тоді, коли захворіємо. Це професія, де не існує вихідних чи неробочих днів. Лікарям ми довіряємо найцінніше що ми маємо – своє здоров’я та життя.

У Міжнародний день лікаря, 6 жовтня, історіями з медичної практики та проблемами насущними волинської медицини поділився з кореспондентом інтернет-видання «БУГ» видатний лікар, відомий хірург  Олександр Дець, який працює у Любомлі.

Першу свою операцію Олександр Дець зробив, будучи на практиці в Любомльській лікарні.

«Тоді я лише теоретично знав, що таке операція, і випадок мені трапився досить складний. Це була операція з видалення апендициту. Було дуже страшно, але страх вдалося подолати», – згадує Олександр Дець.

Відтоді, з 1995-го року хірург працює у Любомльській лікарні. Робота дісталася не з легких: спочатку був на посаді завідувача реанімаційного відділення, але ось уже шість років очолює хірургічне відділення.

 – Олександре Володимировичу, які моменти з вашої хірургічної практики запам’яталися найбільше?

– Таких моментів було багато. Насправді, було дві операції з невеличким інтервалом (у кілька тижнів), коли я тримав у руках людське серце. Це було в старій лікарні, вже 7-8 років минуло. Чогось надзвичайного я в цьому не бачу, це вже журналісти роздмухали (сміється).

Зараз у Любомлі діє сучасна клініка.  Завдяки Європейському Союзу лікарня, де працює Олександр Дець, отримала  отримали лапароскопічну стойку, фіброгастроскоп, фібробронхоскоп, автомобіль-флюорограф та реанімобіль. Словом, лікарня обладнана за останнім словом техніки. Частину з цієї апаратури наразі активно використовують.

Проблеми медичної галузі на Волині

«Однією з наших головних проблем є нестача спеціалістів. Жалюгідне фінансування галузі. Пацієнти змушені купувати ліки за свої кошти, а це страшенно дорого. Актуальне питання – низький рівень заробітної плати медичних працівників, а про це ніхто не згадує. Якщо людина отримує дуже мало за свою працю, то складно змусити себе підвищувати свій фаховий рівень, ефективно працювати. Всі чомусь говорять лише про зарплати економістів, юристів та чиновників», – зітхає хірург.

На жаль, на сьогодні дійсно складно назвати гідною зарплатню медичних працівників. До прикладу, санітарка отримує приблизно тисячу гривень. Вижити на такі гроші дійсно складно.

І це не єдина проблема медичної галузі на сьогодні. «Мені незрозуміло як людині, я вже не кажу, як лікарю, чому зникли державні аптеки. Як держава може контролювати ціну на ліки, якщо немає державних аптек?» – дивується лікар.  Коли аптеки були у власності держави, то було більше можливостей впливати на ціну медикаментів, відповідно легше було соціально незахищеним верствам населення. Наразі ж в людей немає вибору – вони змушені купувати медикаменти у приватних аптеках за встановленими, іноді непомірно високими цінами.

DSC_0081-2

Від медреформи на Волині немає жодної користі

Олександр Дець вважає, що проведена медична реформа є недоцільною. Суть реформи полягає у відокремленні первинного рівня надання допомоги від вторинного і третинного. Тобто  мають бути створені  центри надання первинної допомоги, з відповідним штатом і обладнанням. Але для цього потрібні величезні кошти, а для реформи у Волинській області кошти з держбюджету передбачені не були.

«Я був, є і залишаюся противником цієї реформи і вважаю, що все повинно відбуватися згідно з  чинним законодавством. Мені взагалі незрозуміло, як можна проводити якісь реформи,  не маючи коштів. Наскільки мені відомо, в Україна було три пілотні області: Вінницька, Донецька  і Дніпропетровська, і лише в 2015 році бралися оцінити ефективність цих реформ, та вирішити, чи впроваджувати їх по всій Україні. Але чомусь і в нашій області було запроваджено медичну реформу»,- наголошує лікар.

Серед найбільших недоліків медичної реформи є фактичне дублювання посад юристів, економістів, бухгалтерів та інших осіб, які безпосередньо не надають медичної допомоги жителям району. Користі від реформи не відчули ні лікарі, ні пацієнти, яким тепер доводиться оббігати безліч кабінетів у поліклініці.

«Реформою була зруйнована система надання медичної допомоги дітям. Про це ніхто не говорить, всі забули про дітей, і це дуже прикро. У нашій лікарні раніше існувала повноцінна дитяча консультація, окремий кабінет, окремий вхід, близько 7 лікарів, кабінет здорової дитини, кабінет для щеплень. Тепер залишився один маленький кабінетик, мами і діти сидять в загальній черзі з дорослими, залишилося лише два педіатри на центр первинної допомоги», – коментує Олександр Дець.

Реформа в інших областях передбачала педіатрів і на вторинному рівні, цим питанням мали займатися сімейні лікарі, які проходять шестимісячні курси перепідготовки. Насправді ж,  працюючи там 20-30 років дільничним терапевтом, ці лікарі не можуть раптом стати педіатрами, бо це дуже вузька галузь, якої треба вчитися все життя. Тому Олександр Дець, як лікар з багаторічним досвідом вважає, що від реформи в області немає ніякої користі.

Що для медицини потрібно від наступників при владі

Майбутня влада має чітко розуміти суть медичної реформи, і дати чіткий дороговказ для медиків стосовно тих змін, які мають відбутися в галузі – переконаний Олександр Дець. Реформи мають проводитися прозоро і зрозуміло для всіх: як для медиків, так і для населення. На думку хірурга, Міністром охорони здоров’я має бути людина, яка пройшла всі щаблі від звичайного районного лікаря до управлінця. Тоді вона зможе краще зрозуміти проблеми районної медицини.

Олександр Дець розповів, що чекає приходу до влади нових облич, молодих енергійних політиків, які не займаються бізнесом, бо лише такі будуть відстоювати інтереси народу. «Ніхто поодинці не зможе нічого змінити. Але якщо до влади прийде молода і сильна команда, яка буде підтримувати європейські стандарти розвитку, то все у нас буде добре. Лікар зазначив, що вже визначився з вибором – він підтримує Ігоря Гузя, кандидата у нардепи від «Народного фронту».

В майбутньому люди хочуть бачити медицину зрозумілою, – розповідає хірург та додає: «Вони хочуть просто  прийти до лікаря, отримати необхідну медичну допомогу,  і не переживати, де взяти гроші на препарати. Я вважаю, що має бути розроблений механізм як в Європі, щоб людина не думала про оплату медичних коштів».

– Олександре Вікторовичу, чи бачите Ви якісь шляхи вирішення цих питань?

– Зараз в Україні складні часи, але необхідно визначитися з мінімумом, який держава може забезпечити, а далі думати інші способи, можливо роботодавець повинен трохи допомогти. Я не поки знаю, як це зробити. Буду міністром – дам вам відповідь на це питання (сміється).

Редакція інтернет-видання «БУГ» вітає Олександра Вікторовича Деця з професійним святом і бажає найціннішого: міцного здоров’я, терпіння та чимбільше врятованих життів.

Василина БОРУЦЬКА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа