<

Друга смерть через протести у Білорусі: після затримання силовиками помер житель Гомеля

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:39 | 13.08.2020 / Новини / , , /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

У Гомелі в лікарні після затримання білоруськими силовиками помер 25-річний Александр Віхор. Мати померлого припускає, що його могли сильно побити під час затримання.

За даними правоохоронців, чоловіка було затримано за “активну участь у несанкціонованій масовій акції” та засуджено до 10 діб арешту. Заарештованого перевели до місця відбування покарання, де у нього різко погіршилося самопочуття. Після цього чоловіка, мовляв, доставили у лікарню, де він помер, – пише DW.

“На місці події працювала слідчо-оперативна група. Під час огляду помітних тілесних ушкоджень, які могли б стати причиною смерті, не виявлено”, – повідомив речник центрального апарату Слідчого комітету Білорусі Сергій Кабакович.

Мати не вірить офіційній версії

Раніше “Радіо Свобода” повідомляло про те, що протестувальника на ім’я Олександр Віхор доправили до лікарні у автозаку ще 9-го серпня. У розмові з виданням мати померлого заявила, що він мав проблеми з серцем і до того ж не брав участі у акції, а їхав на зустріч із своєю дівчиною.

За її словами, їй відмовилися показати тіло сина у морзі. “Думаю, його жорстоко побили”, – припустила мати Віхора.

За словами матері, його затримали в неділю 9-го серпня дорогою до дівчини.

“Саша був в одному з автозаків. Він не брав участі в акції. Поїхав у неділю до дівчини. Його схопили десь в центрі, коли він пересідав на інший транспорт. Він написав мені смс, що його спіймали … І все. Я шукала його всі ці дні. Мені не давали ніякої інформації. Сьогодні (12 серпня – ред.) мені нарешті сказали, що Саша в морзі”, – розповіла його мати.

Також журналісти стверджують, що Віхору стало погано, коли він тривалий час перебував у закритій машині у черзі в СІЗО. У статті зазначається, що в Гомелі автозаки із затриманими учасниками протестів годинами стояли в довгих чергах на сонці.

Наразі місцеві ЗМІ повідомляють, що багатьох затриманих відпускають з ізоляторів. Начебто в деяких СІЗО не вистачає місця для нових затриманих. Зазначається, що деяких протестувальників відпустять через 9 днів з часу затримання, а деяких – через 3.

Раніше МВС Білорусі підтвердило смерть 10-го серпня ввечері протестувальника у Мінську. Він загинув від вибуху. МВС стверджує, що це вибухнув саморобний пристрій, який той хотів кинути в силовиків. Однак присутні журналісти зазначають, що на той час силовики стріляли у бік демонстрантів шумовими гранатами.

13-го серпня у Білорусі триває п’ятий день акцій протесту, які виникли у зв’язку з незгодою громадян з результатом президентських виборів. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер