<

ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія просить міськраду Нововолинська натиснути на незалежне інтернет-видання “БУГ”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:54 | 14.01.2015 / Новини / , , /
Перегляди
41
/ коментарів 6

“Сію-вію посіваю” листи зі скаргами передаю. Ввечері, напередодні святого Василя начальник відділу з питань внутрішньої політики, взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю Нововолинської міської ради Груй Світлана Йосипівна зателефонувала журналісту “БУГу” та повідомила, що на адресу мерії надійшов лист від ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія, датований 30 грудням 2014 року за номером К1/725 зі скаргою на незалежне інтернет-видання (цитата): “… стаття “Ситуація на Волинських шахтах катастрофічна”… є неправдивою та некоректною”. Чому образа на “БУГ” у ДП виникла через 8 днів після виходу матеріалу, а копія листа, надіслана 30.12.2014 року у міськраду дійшла до журналістів 14.01.2015 року, – залишається загадкою. Одначе, не захистити свою честь та добре ім’я правдивого та коректного ЗМІ ми не можемо!

001
002

У ході оперативної наради 22.12.2014 року під час селектору Віктор Сапожніков доповідав губернатору області про ситуацію на шахтах Нововолинська. Розповідаючи Володимиру Петровичу про енергопостачання вугільних підприємств та ціни на них у місті, мер подав інформацію наступного змісту:

Згідно із Законом України “Про інформацію” ст. 2, ЗМІ мають право на:

свободу вираження поглядів і переконань;
правомірність одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, і т.д.

Ми обіцяємо нашим читачам, що згідно із вищезгаданим Законом, надаватимемо повну та достовірну інформацію, без власних прикрас.

Вищенаведені аудіофайли переконливо свідчать про сумлінне виконання законодавчої бази журналістами “БУГу”. У статті Ситуація на волинських шахтах катастрофічна витримані усі посилання на конкретних посадових осіб, які надали таку інформацію про ціни на електроенергію, що подає на шахти ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія. Жодного слова від себе журналісти не додали та не відняли. Панство, ми ПРОЦИТУВАЛИ посадових осіб міста та області. А згідно із Законом України  “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” ,

Редакція, журналіст не несуть відповідальності за публікацію відомостей, які не відповідають дійсності, принижують честь і гідність громадян і організацій, порушують права і законні інтереси громадян або являють собою зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації і правами журналіста, якщо: вони є дослівним відтворенням публічних виступів або повідомлень суб’єктів владних повноважень, фізичних та юридичних осіб (Пункт 3 статті 42 в редакції Закону N 1170-VII ( 1170-18 ) від
27.03.2014).

А ще у редакції “БУГу” виникло питання про обізнаність керівництва вищезгаданого ДП у законодавстві України. Фраза “Прошу Вас зобов’язати авторів “замовної” статті спростувати невідповідні факти викладені на вищевказаному сайті та не користуватися не підтвердженими даними”, просто “добила” усю редакцію. Тобто, з точки зору директора Волинської філії  ДП “Регіональні електричні мережі” О.А. Адамського, який підписав шедевр епістолярного жанру, міський голова чи навіть губернатор має повноваження наказувати незалежним ЗМІ надавати спростування та забороняти використовувати вислови тих чи інших посадовців!

Ми не знали, що слово “НЕЗАЛЕЖНЕ” має якесь інше підґрунтя, згідно з яким нами можуть керувати сторонні люди! Шановні скаржники! Радимо почитати ще й статтю 24, п. 1,2,3 де говориться: ” 1. Забороняється цензура – будь-яка вимога, спрямована, зокрема, до журналіста, засобу масової інформації, його засновника (співзасновника), видавця, керівника, розповсюджувача, узгоджувати інформацію до її поширення або накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації. 2.Забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб’єкти владних повноважень, крім випадків, встановлених законом, договором між засновником (власником) і трудовим колективом, редакційним статутом. 3. Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, за критику тягне за собою відповідальність згідно із законами України”.

А ще пояснювати цитати ЗМІ не повинне. Це не аналітична стаття, не інтерв’ю, не нарис – це новина! Сталося подія – написалася суха інформація про захід.

Резюмуючи усе вищесказане, хочеться порадити опонентам: перш ніж звинувачувати когось у чомусь – почитайте законодавчу базу держави, у якій Ви живете! Переконайтесь на 100%, що Вас образили чи звели наклеп. Часто нам не подобається те, у чому нас звинувачують, але проблема не  в тих, хто сказав правду, а у нашому ставленні до того, що вийшло із темряви на світло.

Це не ми вигадали ціни на електроенергію, яку Ви подаєте на шахти Нововолинська! Ми навели їх зі слів людей, які займають відповідні посади та несуть відповідальність за сказане ними.

Шановний пане Адамський! Вам пощастило, що ми не в США, де подібні факти потягнули б за собою судову справу та відшкодування моральних збитків, завданих редакції. “Наїзд” не обгрунтований та образливий. Оскільки ми українці – достатньо словесного вибачення!

З повагою, редакція надалі незалежного інтернет-видання”БУГ”.




коментарів: 6
  1. все рівно в людей таке враження, що дана редакція хоть і незалежна(як написано), але вплив певних осіб (ну будем тикати пальцем) явний. В яких звязках це друге питання

  2. І в чому цей вплив? Хтось хоче тиснути на ДП “Регіональні електричні мережі”? Це смішно)

  3. Наші чиновники реагують з астрономічною швидкістю.
    Коли то все було написано? Чи не знають, що спростування подають у 10денний період?
    Естонське радіо пора відкривати.

  4. Зауважте, “… є тісна співпраця із органами місцевої Влади”. Саме так, із великої літери. Не бій

  5. Продовжу. Не бійтесь, хлопці! Правда і Конституція за Вами. Якщо вони хочуть судитися проти свободи слова у ЗМІ- прошу дуже, хай подають в суд. Побачимо хто програє.

  6. Ахахахаах, сміх та й годі “БУГ” і “НЕЗАЛЕЖНЕ ВИДАННЯ” – це антоніми :)))) Медина, ти ж знаєш, що таке антоніми?))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер