<

Довибори у Раду на Прикарпатті: після перерахунку голосів ЦВК все ж визнала Вірастюка лідером перегонів — «ОПОРА»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:21 | 19.05.2021 / Новини / /
Перегляди
3
/ 1 коментар

Центральна виборча комісія склала новий протокол за результатами виборів в окрузі №87 на Івано-Франківщині та визнала кандидата від «Слуги Народу» Василя Вірастюка лідером перегонів. Інший кандидат Олександр Шевченко каже, що оскаржуватиме це в суді.

Про це повідомила громадська мережа «ОПОРА», – передає Громадське.

Під час перерахунку бюлетенів результати голосування визнали недійсними на 6 дільницях. Там виявили менше голосів за головного конкурента Вірастюка на цих виборах Олександра Шевченка. У ЦВК вирішили, що на виконання рішення суду встановлюватимуть результати виборів без результатів на цих дільницях. Через це не врахували 3189 голосів.

Після цього ЦВК склала новий протокол за результатами виборів на окрузі. Лідером залишився Вірастюк. За нього віддали свої голоси 14 811 людей, за Олександра Шевченка («За Майбутнє») — 13 942, а кандидата від ВО «Свобода» Руслана Кошулинського — 13 463.

Позиція Шевченка

Кандидат назвав рішення ЦВК таким, що суперечить постанові Великої Палати Верховного Суду, рішенням інших судів щодо цих виборів та закону. Каже, що його команда звернеться до суду.

«Нагадаю, ми вважаємо, під час монопольної «окупації» спецпідрозділами СБУ приміщення ОВК, з документації саме цих шести дільниць були викрадені 504 бюлетені за лідера перегонів, що змінило результат волевиявлення виборців округу на користь провладного кандидата», — каже Шевченко.

Що передувало?

5 травня Центральна виборча комісія на виконання рішення Верховного Суду не зареєструвала кандидата від «Слуги Народу» Василя Вірастюка народним депутатом України. Водночас ще 22 квітня ЦВК оголошувала Вірастюка депутатом. Після цього у ЦВК сказали, що будуть шукали шляхи розв’язання цієї ситуації.

4 квітня окружна виборча комісія №87 на Івано-Франківщині завершила підрахунок голосів на довиборах у Раду. Але на шести дільницях виявили розбіжності голосів, а на п’яти голосування було визнано недійсним.

Громадянська мережа «ОПОРА» заявляла про недотримання прав виборців у цьому окрузі й закликала поліцію розслідувати можливі фальсифікації. Водночас усі лідери перегонів під час підрахунку заявили про численні порушення.

Група народних депутатів зі «Слуги Народу» навіть їздила на Франківщину, щоби «захистити право громадян на вільний вибір своїх представників у Верховній Раді».




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер