<

Дороге задоволення: на скільки подорожчав борщовий набір за 100 днів війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:43 | 6.06.2022 / Новини / /
Перегляди
170
/ Коментарі відсутні

Порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, станом на 3-тє червня коштує 95 грн. Це на 16,09% дорожче у порівнянні з цінами 24-го лютого (81,84 грн).

Про це свідчить оновлений «індекс борщу» від експертів незалежного експертно-аналітичного центру BRDO. Про це повідомляють Волинські Новини.

Зазначається, що ціни на харчові продукти значно коливаються в залежності від регіону та навіть торговельної мережі, адже на сьогодні близько 30% вартості продукції складають саме логістичні витрати, які стрімко зросли через дефіцит палива, ускладнені маршрути доставок та нестачу транспортних засобів.

“Всі інгредієнти борщу, окрім картоплі, подорожчали різною мірою: від незначних 7,7% до істотних 22,56%. Найбільше зросла ціна капусти (+22,56%). Далі за шкалою подорожчання – свинина (+22,31%), морква (+18,08%) та буряк (+16,86%). Єдиний овоч, ціна якого зменшилась, – картопля (-20,11%). Неістотно подорожчала сметана (+7,7%)”, – йдеться в повідомленні.

На думку головного економіста BRDO Юлії Корнєєвої, сезонного зниження цін на овочі чекати не варто.

“Зупинка імпорту овочів з-за кордону, пов’язана із блокадою українських портів, а також зупинка поставок овочевої продукції зі східних областей створює значні дефіцити на внутрішньому ринку України, що спричиняє значний інфляційний тиск. Зростання вартості добрив та їхній дефіцит на ринку також не додають оптимізму”, – зазначила вона.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер