<

Доходи від продажу об’єктів інтелектуальної власності або роялті підлягають декларуванню

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:29 | 25.03.2015 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Якщо громадянин у 2014 році отримав доходи від продажу об’єктів інтелектуальної (промислової) власності, тобто роялті*, такий громадянин зобов’язаний   до 1 травня року 2015 року  подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб,- звертають увагу фахівці  ГУ ДФС у Волинській області.

Доходи від продажу об’єктів інтелектуальної (промислової) власності та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської  винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творам науки, мистецтва, літератури або іншими нематеріальними активами), об’єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права (роялті), у тому числі отримані спадкоємцями власника такого нематеріального активу, оподатковуються відповідно до п.170.3 ст.170 Податкового кодексу України.

Проте, у цьому випадку  застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діяли на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31.12.2014 р. Зазначений дохід оподатковується  податком на доходи  за ставкою   15 відсотків.  Якщо база оподаткування  в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків, – наголошують фахівці ГУ ДФС у Волинській області.

Сума податкового зобов’язання, зазначена  в   податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

*Довідково: роялті-будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, а саме на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи теле6візійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, інших аудіовізуальних творів, будь-які права, які охороняються патентом. Будь-які зареєстровані торговельні марки (знаки на товари і послуги), права інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця