<

До кінця року Україна має перерахувати РФ майже 5 мільярдів за газ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:01 | 31.10.2014 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
50654_1

НАК “Нафтогаз України” протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і перевести на рахунки “Газпрому” близько 4,6 млрд доларів для сплати заборгованості за раніше поставлений газ і придбання ще 4 млрд куб. м.

Про це йдеться у підписаній угоді між Україною та РФ, – повідомляє Українська правда з посиланням на  “Інтерфакс-Україна”.

Як відомо, документ підписали міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, міністр енергетики РФ Олександр Новак і віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер.

Крім того, голови “Нафтогазу” і “Газпрому” Андрій Коболєв і Олексій Міллер підписали додаткову угоду до поточного контракту на постачання газу від 2009 року, в якому окреслено технічні питання, пов’язані з реалізацією досягнутих домовленостей.

“Україна найближчим часом має перевести на рахунки “Газпрому” 1,45 млрд доларів у вигляді оплати постачання російського газу в листопаді-грудні 2013 року, ще 1,65 млрд доларів  за постачання у квітні-червні 2014 року має бути перераховано до кінця грудня поточного року”, – йдеться у документі.

Перерахування першого транша 1,45 млрд доларів є умовою відновлення постачання газу в Україну, яке здійснюватиметься протягом листопада-березня за передоплатою. У цей період також не діятиме умова “бери або плати” (take-or-pay).

Ціна російського природного газу для України в четвертому кварталі 2014 року становитиме близько 378 доларів за 1 тис. куб. м. У першому кварталі 2015 року, за розрахунками Продана, вона становитиме близько 365 доларів за 1 тис. куб. м.

Ціна формуватиметься відповідно до діючої формули контракту з урахуванням знижки у розмірі 100 доларів  від скасування мита російським урядом.

За словами міністра, Україна в листопаді-грудні-2014 має намір купити у РФ 4 млрд куб. м газу. Його вартість з урахуванням ціни 378 доларів становитиме 1,512 млрд доларів.

“У нас є необхідні кошти, щоб погасити заборгованість і оплатити майбутнє постачання”, – запевнив міністр.

Щоденні обсяги постачання газу у рамках передоплати прописані в технічній угоді між “Нафтогазом” і “Газпромом”.

У свою чергу представник Єврокомісії Гюнтер Еттінгер зазначив, що оплату заборгованості та майбутнього постачання газу в Україну буде здійснено за допомогою Євросоюзу і МВФ, а також за рахунок власних коштів “Нафтогазу”.

Водночас остаточне вирішення спору щодо ціноутворення та низки інших положень контракту між “Нафтогазом України” і “Газпромом” буде визначено в Стокгольмському арбітражі, наголосив глава Міненерговугілля України.

“Ми ухвалили проміжні рішення, тимчасові рішення, які діятимуть до кінцевого врегулювання нашого газового спору з Росією в Стокгольмському арбітражі”, – зазначив він.

Продан також вважає, що підпис представника Європейської Комісії під тристороннім протоколом щодо газу буде гарантією його виконання сторонами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер