<

До 200 тонн торфобрикету на добу: як працює «Волиньторф» у час повномасштабної війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:14 | 3.04.2023 / Новини / , /
Перегляди
417
/ Коментарі відсутні

Щодоби на державному підприємстві «Волиньторф» у селі Прилісне Камінь-Каширського району виробляють майже 200 тонн торфобрикету. Торік видобули орієнтовно 250 тисяч тонн торфу.

Про це розповів Суспільному директор підприємства Іван Киричик.

З його слів, торф для переробки заготовляють на спеціальних ділянках з травня до вересня, причому якість сировини на кожній із них відрізняється.

“Це і ступінь розкладу, і насипна вага торфу. Але для того, щоб отримати якісну продукцію, ми проводимо так зване шихтування цієї сировини вже тут, на заводі”, – зазначив очільник «Волиньторфу».

Попри повномасштабну війну, підприємство ні на день не припиняло роботу, зазначив начальник брикетного цеху Віталій Градищук, а зміни в період відімкнення електроенергії скоротили.

“Ми фактично по ночам, була розгружена енергосистема. Для населення наша продукція була недоступна в такій кількості, як вона потрібна була”, – каже Віталій Градищук.

Зараз на підприємстві працює 300 робітників. Із вересня минулого року мобілізували 27 чоловіків, тому кадрів не вистачає, – розповів керівник “Волиньторфу” Іван Киричик.

Весь процес виробництва торфобрикетів контролюють працівники за спеціальним пультом управління, – зазначив апаратник Ігор Віщик, котрий працює на підприємстві вже 27-ий рік. 

Слідкуємо за технологічним процесом по обезволоженню торфу. Обезволожуємо торф, проходить сушка і виготовляємо брикет”, – говорить працівник.

Власний будинок чоловік також опалює торфобрикетом. “Маю котел і палю. Добре тримає, краще як дрова”, – сказав Ігор Віщик.

Уже готовий торфобрикет потрапляє на стрічку просто неба, звідки вже надходить на склад готової продукції.

Завідувачка складу готової продукції Наталія Бідун каже: за час повномасштабної війни продаж торфобрикету зріс на третину. Рік тому паливо експортували у Польщу, Словаччину, а зараз, говорить, реалізовують лише в Україні.

Більше люди споживають, бачте, електроенергія дуже дорога, там й перебої були часті, то переходять на твердопаливне”, – сказала Наталія Бідун.

Минулого тижня на підприємстві встановили промисловий дизель-генератор потужністю 850 кіловатів і вартість п’ять мільйонів гривень.

Пристрій дасть можливість безперебійно виробляти торфобрикет під час відімкнення електроенергії, – розповів виконувач обов’язків головного енергетика Василь Бідун.

“Зараз ми налагоджуємо його. Пробуємо запустити в роботу. Буде в резерві гарячому стояти. Все ж може бути, бачте, війна йде”, – каже енергетик.

Торфобрикет нині в Україні виробляють на п’яти заводах, два з них у складі “Волиньторфу” працюють на Волині. Зі слів керівника Івана Киричика, підприємство прибуткове.

“Минулого року було десь 186 об’єктів, в які ми доставляли паливо. Минулого року ми сплатили десь близько 13 мільйонів податків. Це в державний, так і місцеві бюджети”, – додав очільник “Волиньторфу”.

Як зазначила голова профспілки Аліна Базарнова, державне підприємство “Волиньторф” уже декілька років підлягає приватизації.

“У липні минулого року був прийнятий закон про те, що підприємства можуть виключатися з переліку приватизації у разі подання відповідного документу Кабінетом міністрів України. На одному із крайніх засідань Кабінету міністрів було таке подання озвучено, але чомусь на підпис прем’єру потрапив зовсім інший документ”, – каже очільниця профспілки.

Як розповіла журналістм телефоном заступниця начальника Регіонального відділення Фонду Держмайна по Львівській, Закарпатській, Волинській областях Тетяна Маслечко, є рішення про затвердження переліків об’єктів малої приватизації зі змінами від 25 травня 2021-го № 877, зокрема в цьому переліку є державне підприємство “Волиньторф”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок