<

До 15-го липня органи місцевої влади повинні встановити ставки плати за землю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:57 | 6.07.2015 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Ставки плати за землю, що сплачується на відповідній території, встановлюються і оприлюднюються органами місцевого самоврядування до 15 липня 2015 року. Така норма міститься у п. 12.3. статті 12 Податкового кодексу України – наголошують в  ГУ ДФС у Волинській області.

Отож, в Головному управлінні ДФС у Волинській області рекомендують органам місцевого самоврядування не зволікати з ухваленням та оприлюдненням цих рішень з тим, щоб з нового бюджетного року застосовувати прийняті рішення.

Відповідно до пункту 284.1 статі 284 Податкового кодексу України органи місцевого самоврядування при встановленні ставок плати за землю мають право встановлювати пільги щодо земельного податку .

Звертаємо увагу, що підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат (п.30.2 ст.30 Податкового кодексу України).

Фахівці ГУ ДФС у Волинській області наголошують, якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року, податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (п.2 ст.284 Податкового кодексу України).

Нагадуємо, якщо рішення органу місцевого самоврядування щодо встановлення пільг із сплати земельного податку прийнято, то таке рішення є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами з урахуванням строків, визначеним таким рішенням.

Довідково: з 1 січня 2015 року до місцевих податків належить плата за землю, яка справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до пунктів 1,3 статті 73 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідними території.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця