<

Дієтологиня розповіла, як вживати перші овочі та зелень і чи доцільно худнути навесні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:06 | 4.05.2022 / Новини / , /
Перегляди
156
/ Коментарі відсутні

Зазвичай взимку ми вживаємо більше ферментованих овочів та термічно оброблених овочів. Чи можуть навесні виникати загострення хвороб шлунку через початок сезону свіжих овочів?

Якщо свіжі овочі та зелень на початку їх сезону вживати невеликими порціями, то організм може на це взагалі негативно не відреагувати. Але, справді так, – ранні овочі по-різному впливають на організм, розповіла дієтологиня Світлана Сус, – йдеться на сайті Клопотенка.

Коли людина починає активніше вживати свіжі огірки, помідори, болгарський перець, багато зелені, а є, наприклад, проблеми зі шлунком або підшлунковою залозою, то проблеми можуть виникнути. Ці органи не надто люблять сирі овочі, бо велика їх кількість стимулює надмірне вироблення шлункового соку.

Які поради можете дати, щоб харчування було збалансованим і без шкоди для здоров’я?

Є золоте правило, на яке можна орієнтуватися, – у кожному прийманні їжі мають бути овочі. Одну страву готуйте з сирими інгредієнтами, наприклад, листям салату чи кульбаби, зеленою цибулею, редискою або огірком. А для наступного харчування овочі термічно обробіть – запікайте чи зваріть.

Не забувайте й про квашені овочі, які навесні ще не втрачають своєї актуальності. Якщо діяти за таким принципом, то ви не переїсте свіжої городини настільки, щоб отримати від неї  негативний ефект.

В перших ґрунтових овочах може бути перевищений вміст нітратів. Чи є загроза в надмірному споживанні солі цієї кислоти?

Так, овочі тепличні та ті, що зараз ростуть на ґрунті, підгодовують нітратами. Але нітрати природно є у всіх овочах, фруктах та ягодах. І якщо повністю відмовитись від використання добрив, які їх містять, нітрати все одно будуть у нашій рослинній їжі.

Коли нітрати потрапляють в організм, частина їх виводиться, частина перетворюється на нешкідливі сполуки, а частина на корисні. Але за певних умов нітрати, під дією кислого середовища  шлунку, можуть перетворюватись на нітрити, які і є токсичними. Для цього процесу потрібні аміни, хімічні речовини, які походять від аміаку та у великій кількості містяться в білкових продуктах.

Так що самі по собі нітрати не є небезпечними, якщо їх не занадто багато. Наприклад, коли влітку ми споживаємо кавуни, то отруєння нітратами можна отримати, якщо з’їсти, умовно кажучи, п’ять кілограмів за день. А якщо хтось з’їсть пів кілограма кавуна, то можливо нічого і не станеться. Небезпечні нітрати можуть бути для людей з порушеннями процесів травлення, наприклад, у кого шлунок має підвищену кислотність.

Можливо існують методи, як очистити овочі та зелень від нітратів перед вживанням?

Щоб знизити нітратне навантаження можна зрізати потовщені частини стебла, тому що там накопичується найбільша кількість цих сполук. Або ж вживати, наприклад, виключно листя рослини. Ще нітрати мають особливість накопичуватися на поверхні овочів, в шкірці. Тому зрізайте її з овочів та коренеплодів.

Скажу відверто, я не бачила людей, які з’їдають 300 г руколи або листя салату за один раз. Якщо з’їсти 50-70 г, а це максимум, який споживає людина за одне приймання їжі такої зелені, то нічого страшного не станеться. Вимочувати зелень, якщо вживати її у нормальній кількості, сенсу не бачу, адже у воду переходять і корисні речовини. Достатньо промити овочі й зелень під проточною водою від пилу, бруду чи залишків ґрунту.

Напевне за тривалу зиму та відсутність сонячних днів ми втратили значну кількість важливого для здоров’я вітаміну D. Чи можна його поповнити харчовими продуктами?

Навесні, до речі, теж бракує сонячного світла. Щодо вітаміну D, то в людському організмі є D2 та D3. Вітамін D3 проходить шлях перетворення через печінку та нирки, синтезуючись на поверхні шкіри під впливом сонячних променів.

В основі синтезу цього вітаміну лежить холестерин, тому нам важливо з харчовими продуктами отримувати й невелику кількість холестерину. Не варто відмовлятися від продуктів тваринного походження – молока, м’яса та яєць. Бо саме ці продукти багаті на холестерин. Але вживати їх можна у помірній кількості, бо надлишок холестерину має і негативні наслідки для організму. Ще вкрай важливо бувати на сонці.

Вітамін D2 має меншу активність, але в організм він попадає виключно з харчовими продуктами.

Як переконатися в тому, що рівень цих вітамінів в організмі в нормі?

Це можна визначити за аналізом крові. У разі нестачі вітамін D3 можна приймати додатково у капсулах, розчинах чи пігулках у жиро чи водорозчинному вигляді. Але і дозування, і форму препарату має визначити лікар. Наприклад, якщо у людини є проблема із засвоєнням жирів, то препарат вітаміну D3 на основі жиру може не засвоїтися.

Багато людей весною намагаються худнути. Наскільки це безпечно в ситуації, коли висока тривожність та стреси за умов війни?

Давайте одразу ситуативно розділимо людей на тих, які нині живуть в умовах, де мають змогу нормально харчуватися і тих, для кого це питання виживання.

Для тих, хто в безпеці й має доступ до всіх харчових продуктів, нових трендів немає. Головне – це збалансоване, здорове харчування, яке сприяє підтриманню процесів обміну речовин в організмі.

Людям, що в небезпеці, не до фігури. Їм важливо мати хоч якусь їжу та можливість її приготувати, щоб поповнити енергетичний ресурс організму та мати сили.

Чи доцільно взагалі худнути навесні?

Я завжди даю негативну відповідь на це питання. Тепер, за умов стресу, поганого харчування, організм і так стикається с нестачею поживних речовин, вітамінів та мінералів. Якщо процес схуднення буде базуватися на обмеженні їжі, це буде викликати дефіцит певних нутрієнтів, важливих речовин, на яких працює організм. Вони, між тим, відповідають і за антистресові, і за імунні процеси.

Але звісно, що багато жінок намагаються схуднути до літа і починають цей процес саме навесні. Будь ласка, худніть, але робити це варто дуже грамотно.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер