<

Депутати у першому читанні прийняли новий Трудовий кодекс

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:19 | 5.11.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Документ підтримали 258 народних депутатів.

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект нового Трудового кодексу України. Відповідний законопроект №1658 підтримали 258 народних депутатів з 226 необхідних на засіданні парламенту у четвер, 5-го листопада.

Водночас депутати відмовилися включати до Трудового кодексу поправку про неприпустимість дискримінацій. Пропозиція розглянути можливість включення такої поправки в Трудовий кодекс набрала всього 117 голосів.

Новий трудовий кодекс складається з 9 книг (368 статей), а також прикінцевих та перехідних положень.

Порівняно з чинним трудовим законодавством в законопроекті сформульовані вимоги щодо забезпечення права працівників на повагу їхньої честі та гідності у трудових правовідносинах; визнання цивільно-правових відносин трудовими. Визначено порядок укладення письмового трудового договору, його дії та припинення; уточнено питання оплати праці за різних обставин виконання робіт (сумісництво, поділ робочого дня). Крім того, встановлена ​​фінансова відповідальність роботодавця за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам.

У новій редакції Трудового кодексу вводиться поняття надомної роботи, випробувального терміну і т. д.

Також роботодавець вправі контролювати виконання працівниками трудових обов’язків, у тому числі з використанням технічних засобів, якщо це обумовлено особливостями виробництва, обов’язково попередивши працівників про застосування техзасобів.

У разі ухвалення даного кодексу за основу його направлять на експертизу в Міжнародну організацію праці, висновки якої врахують при підготовці законопроекту до другого читання. Очікується, що новий Трудовий кодекс набуде чинності з 1 січня 2016 року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця