<

День Незалежності України: у центрі Києва пройшли «Хода гідності» та Марш ветеранів (трансляція)

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:19 | 24.08.2019 / Новини / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

24 серпня, Україна святкує 28-й День Незалежності. Замість військового параду, на головній вулиці столиці відбувається офіційна «Хода гідності». А військові, які незгодні з таким рішенням, організовують альтернативний захід – Марш захисників України.

Пряму трансляцію проводить Радіо Свобода.

«Хода гідності». Розпочалися офіційні заходи на майдані Незалежності о 09:30. Після хвилини мовчання пролунало сто ударів дзвонів в пам’ять про Героїв Небесної сотні.

Далі Хрещатиком покрокувала «Хода гідності», в якій взяли участь військові, вчителі, медики, спортсмени, а також президент з родиною та інші високопосадовці. До українців звернувся президент України Володимир Зеленський, завершиться подія концертом.

Хода склала не тисячі, як раніше, а сотні учасників. Також на майдані Незалежності цього року не було масштабних декорацій чи спецконструкцій. Утім, як зазначили організатори, на Алеї Героїв Небесної сотні «було представлено декілька художніх інсталяцій у вигляді щитів «Беркута», пожежної машини з брандспойтом – тієї, що перекрила вулицю під час бойових дій у 2014-му».

Марш ветеранів. Крім того, у Києві свій неофіційний парад проводять ветерани і активісти. Збір учасників Маршу захисників розпочався о 10:00 у парку Шевченка. Стартував «народний парад» трохи із запізненням об 11:25 від червоного корпусу Київського національного університету Тараса Шевченка.

Для участі у Марші захисників України зареєструвалося близько 10 тисяч осіб. Попереду колони йшли матері і дружини загиблих бійців. Люди ставали перед ними на коліна, проводжаючи оплесками і скандували “Дякуємо”!

Вони пішли вулицею Володимирською, бульваром Шевченка, а потім маршем – «коробками» – Хрещатиком до майдану Незалежності.

«Перша «коробка» – це рідні та близькі загиблих, потім – ветерани з інвалідністю, за ними будуть іти представники ветеранських організацій із різних регіонів України, а потім – військовослужбовці», – повідомляли Радіо Свобода організатори ходи.

Завершитися марш має біля Михайлівського собору. Там відбудеться міжконфесійний молебень за загиблими.

Важливою умовою проведення «параду» для ветеранів є відсутність партійної чи іншої символіки.

Крім Києва, подібні марші також проводять ще у п’ятьох містах – Миколаєві, Львові, Запоріжжі, Сумах та Одесі.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський скасував військовий парад на День Незалежності 24 серпня. Зекономлені кошти отримають військові у вигляді премій по 1-2 тисячі гривень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер