<

День «ікс» для ОВК: вибори минули, робота продовжується

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:20 | 29.10.2014 / Статті / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Остаточні результати голосування ще не оголошено, але голоси виборців 19-ого округу успішно підраховані, і залишилися лише організаційні моменти з прийому уточнених протоколів. І якщо представники дільничних виборчих комісій уже давно зітхнули з полегшенням, віддавши протоколи в ОВК, то в окружній комісії і досі не припинили працювати – готують остаточні протоколи в ЦВК. Про те, у якому режимі доводиться працювати окружній виборчій комісії після закінчення голосування, розповіли кореспонденту інтернет-видання «БУГ» голова ОВК 19-ого округу Лариса Бондар та секретар ОВК Марія Войтюк.

У день виборів робота в ОВК кипить з самого ранку, але засідання окружної виборчої комісії офіційно розпочинається о 20-ій годині – в момент закінчення голосування. 18 членів ДВК виконували свої обов’язки безперервно майже добу – протоколи приймали з 20-ої години 26 жовтня до 18-ої години 27 жовтня.

«Ми очікували, що представники перших ДВК з підрахованими бюлетенями з’являться вже о 21-ій годині, а вони приїхали о 23-ій годині», – розповідає секретар ОВК 19-ого округу Марія Войтюк. Взагалі найперше приїжджають члени ДВК ближніх малих дільниць. Цього разу першими приїхали члени ДВК з села Фалемичі. У містах зазвичай великі дільниці, тому вони почали здавати протоколи аж о 10 годині ранку. Спочатку здали декілька дільниць з Володимир-Волинського району, тоді маленькі села з Іваничівського району, останнім здавав Любомльський район.

«Протоколи здали усі дільниці, не було ніяких скарг. Ми прийняли усі протоколи до 18 години 27 жовтня. Дуже оперативно спрацювали, тому висловлюю велику подяку усім членам окружної комісії, яка весь цей час працювала без заміни, навіть не оголошуючи перерви. Всі дуже добре попрацювали», – додає голова ОВК Лариса Бондар.

Представники ДВК приїжджали, реєструвалися, отримували талончик з номером у черзі, а члени ОВК періодично зачитували, які номери зі списку підходять на сцену до комісії, які готуються, а також, аби запобігти плутанині, зачитували номер дільниці.

DSC_0362

В ОВК зізнаються, що трішки хвилювалися за хід виборів у такий складний для України час, але усе пройшло добре, без порушень.

Процес приймання протоколів ДВК виглядав так: члени ДВК доставляли в ОВК бюлетені та протоколи і віддавали останні на перевірку в ОВК.

«Цього року у законі поправки – обов’язково бюлетені мають супроводжувати 4 члени ДВК та міліціонер. Раніше дозволялося приїжджати 2-3 членам ДВК», – зазначає Марія Войтюк. Якщо у протоколах заповнені усі необхідні графи й немає помилок, то протокол та бюлетені приймали, заносили дані у систему «Вибори», і коли система отримувала дані, члени ДВК отримували акт підтвердження здачі бюлетенів та протоколів та підписувалися, підтверджуючи, що дані занесені в систему, відповідають даним наданого ними протоколу. Якщо ж були неправильно заповнені або незаповнені якісь графи, протокол повертали на доопрацювання.

«Бюлетені залишаються в нас, члени ДВК беруть протокол, їдуть додому, виправляють описки, заповнюють новий протокол, підписуються і привозять до нас правильний»,- розповіла Лариса Бондар, додавши, що це лише технічні моменти, які зазвичай трапляються через неуважність деяких членів ДВК, але вони ніяк не впливають на правильність підрахунку, бо графи з кількістю голосів завжди заповнюють дуже уважно.

Найчастіше там забувають уточнити, скільки видали бюлетенів, або неправильно вказана кількість протоколів, оформлених під час засідання ДВК.

«Члени ДВК обов’язково здають два ідентичні протоколи: 1 – в ЦВК, а 1 залишається в нас, інший іде в архів», – зазначила Марія Войтюк.

Поряд з тим у процесі роботи ОВК має серйозні навантаження, адже крім протоколів привозять і усі бюлетені. Призначені члени ОВК разом із головами ДВК заносять усі бюлетені в спеціально відведене приміщення з охороною. Бюлетені будуть знаходитися там аж до відправки в архів.

– Під час засідання ОВК були присутні спостерігачі?

Лариса Бондар: Так, міжнародні спостерігачі приїхали ще в п’ятницю, перевіряли стан підготовки до виборів. Це були спостерігачі від ОБСЄ – з Канади, з Великої Британії і Швеції. Вони як прийшли о десятій, так цілу ніч і день були на засідання ОВК, мені здається, що вони навіть не вставали, я вражена. Було багато спостерігачів і довірених осіб від партій і кандидатів. Довірені особи «Батьківщини» та партії «Народний фронт» теж висиділи до кінця, до останнього протоколу. Питань чи претензій не було, спостерігачі залишилися задоволеними. Прийняти 222 дільниці до 18 години – це дуже хороший результат і титанічна праця.

– Чи вже всі ДВК здали протоколи в ОВК?

Лариса Бондар: Деякі дільниці ми відправили на уточнення протоколу, вони нам сьогодні (28 жовтня – примітка редакції) привезли вже правильні варіанти. Ми з 12-ої години працюємо в режимі засідання. Ми зробили перерву до 19-ої години, і зараз виготовляємо уже протокол ОВК, завеземо його в ЦВК, і якщо не буде жодних зауважень, то протокол приймуть, а зараз ще треба всю документацію по дільницях зібрати та оформити результати.

– Коли протоколи будуть передані у ЦВК?

Марія Войтюк: Наші протоколи будуть в ЦВК, мабуть, у четвер (30 жовтня – прим. ред.). В ЦВК їде машина з представниками ОВК у супроводі міліцейського автомобіля. Але ЦВК має право приймати протоколи аж до 10 листопада, хоча, думаю, ніхто не затягне справу так довго. До речі, на Волині була дуже висока явка, і це дуже приємно, що громадяни стали згуртованішими, вимогливішими, бо ми отримували дзвінки від людей, які раптово захворіли чи виїхали, але бажають проголосувати. Ми їм радили звертатися у суди, і вони через суд отримали можливість голосувати. Дуже приємно, що люди зрозуміли важливість голосування і стали свідомішими, ніж раніше. В такий час це дуже важливо.

Василина БОРУЦЬКА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *