<

Ціни на продукти продовжать зростати: які саме товари подорожчають

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:14 | 15.11.2022 / Новини / /
Перегляди
360
/ Коментарі відсутні

Із початку війни українці відчувають постійний ріст цін на продукти. Він зумовлений зростанням вартості енергоносіїв, коливанням долара та підвищеними витратами на логістику.

Втім, логістичні шляхи налагоджуються та українська економіка потрохи стабілізується. Який ріст цін можна очікувати у найближчі два місяці, повідомляє 24 канал.

У першу чергу подорожчають продукти, виробництво та зберігання яких потребують великих затрат електроенергії. Це мʼясні та молочні продукти, а також кондитерські вироби. Також подорожчає аграрна продукція, яка взимку потребуватиме додаткових витрат на зберігання.

«У звʼязку із відключеннями електроенергії підприємства або призупиняють виробництво, за рахунок чого об’єм продукції скорочується, або самостійно генерують електроенергію. Використання генераторів на паливі обходиться приблизно в 5 разів дорожче. Тому ми будемо спостерігати подорожчання ряду продуктів на 10-15% залежно від категорії», – вважає заступник голови у Всеукраїнська Аграрна Рада Денис Марчук.

Однак ціна на гречку навпаки зменшиться. Ця динаміка триває з вересня і продовжиться через те, що новий врожай ще цілком не був поставлений до магазинів через погану погоду. Найближчим часом завдяки збільшенню пропозиції гречка буде коштувати близько 60-55 гривень.

Наразі немає підстав прогнозувати можливу нестачу якихось продуктів, але багато залежатиме від поведінки ворога та стабільності подачі електроенергії. Важливим є уникнення штучного ажіотажу, який може спустошити полиці та спричинити ще більше зростання цін.

За прогнозом Нацбанку України ціни на продукти в найближчі місяці зростатимуть високими темпами.

Інфляція сирих продуктів надалі прискорюватиметься та перевищить 50% у наступні два квартали.

У 2023 році продовольча інфляція стрімко знижуватиметься завдяки відновленню оптимальних технологічних і логістичних зв’язків, надходженню на ринок нових вищих врожаїв, у тому числі з південних областей країни




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця