<

Чи повинні показувати посвідчення пасажири з пільговими квитками

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:03 | 23.03.2018 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Проблема з хамовитими водіями та/чи перевізниками – не нова. Однак, як виявилося, однаковою мірою не дотримуються законодавства і водії, які відмовляються перевозити пасажирів за пільговими квитками, і громадяни, котрі принципово не бажають зайвий раз світити своє посвідчення в автобусі.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новинибоєць АТО Андрій Мельничук, 14 березня, пред’явивши посвідчення, у касі автостанції він купив пільговий квиток із Луцька до Горохова. Однак, перевіряючи квитки в салоні автобуса, водій попросив бійця повторно показати посвідчення, а коли той відмовив, аргументуючи це тим, що має пільговий квиток, висадив чоловіка.

Уже наступного дня Андрій відразу пішов безпосередньо до водія автобуса та запитав, чи згоден він його везти «по посвідченню», при цьому показавши документ. Водій, своєю чергою, направив військовика в касу за квитком. Але в автобусі знову попросив пред’явити посвідчення, а коли почув у відповідь: «Я ж 10 хвилин тому показував», почав погрожувати бійцеві.

«Сказав: хай ти приїдеш у Ковель, тоді розберемося», – пригадав Андрій і додав, що через таке відношення вирішив за краще вийти з автобуса.

На автостанції пояснили, що не можуть проконтролювати водіїв, адже це, першочергово, завдання перевізника.

Як зазначив директор департаменту інфраструктури і туризму Волинської ОДА Іван Мирка, часто перевізники, аби проконтролювати водіїв (наприклад, чи бува вони по пільговим квиткам не возять своїх знайомих), вимагають, щоби пільговики показували документи так, аби їх зафіксував відеореєстратор в автобусі.

«Відповідно до ст. 39 Закону України «Про автомобільний транспорт» документами, на підставі яких виконуються пасажирські перевезення для пасажира, є квиток на проїзд в автобусі та на перевезення багажу (для пільгового проїзду – посвідчення особи встановленого зразка чи довідка, на підставі якої надається пільга), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – електронний квиток та документи для пільгового проїзду. Згідно з п. 148 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» від 18.02.1997 № 176 водій автобуса має право не допускати до поїздки пасажирів, які не мають квитків або не пред’являють посвідчення встановленого зразка, що підтверджує право на пільги щодо оплати проїзду», – акцентував Іван Мирка.

Та додав, що у випадку, якщо порушуються права громадянина на пільговий проїзд, для притягнення водія та/або перевізника до відповідальності громадяни мають право звертатися до контролюючого органу – управління Укртрансбезпеки у Волинській області, управління поліції або суду.

«Що стосується статистики скарг на перевізників, зокрема від військовослужбовців АТО, направлених у департамент, то в період із 1 січня до 22 березня 2018 року в департаменті інфраструктури та туризму облдержадміністрації зареєстровано 2 таких звернення», – зазначив директор департаменту.

Довідково:

Водночас, відповідно до ст. 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» не передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг із послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та пільгового проїзду окремих категорій громадян.

В умовах відсутності відповідного джерела фінансування з державного бюджету, з метою уникнення соціальної напруги, у бюджетах окремих адміністративно-територіальних одиниць області були затверджені видатки на фінансування пільг із послуг зв’язку, інших пільг та компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

Також Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№ 1774-VІІІ), яким визначено, що пільги з оплати проїзду усіма видами міського, приміського та міжміського транспорту, що передбачені законами України, можуть надаватись у готівковій формі у порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до прийнятих Верховною Радою України 20 грудня 2016 року змін до Бюджетного кодексу України видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян включено до визначених ст. 91 цього кодексу видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів.

Враховуючи вищезазначене, 14 березня 2018 року на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» із дорученням Міністерству соціальної політики про доопрацювання зазначеної постанови з урахуванням пропозицій.

Постанова підготовлена на виконання пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 6 грудня 2016 р. № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким визначено, що пільги з оплати проїзду, які передбачені законами України, можуть надаватися у готівковій формі в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Документом затверджується Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, яким передбачається надання замість пільг компенсації, розмір якої щорічно буде визначатись обласними, Київською міською державними адміністраціями на відповідний рік, а також визначаються основні правові та організаційні засади надання компенсаційних виплат окремим категоріям громадян, які мають право на пільговий проїзд.

Прийняття акту надає можливість органам місцевого самоврядування надавати пільги окремим категоріям громадян з оплати проїзду у готівковій формі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа