<

Чверть українських заробітчан планують змінити Польщу на іншу країну

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:26 | 23.07.2019 / Новини / /
Перегляди
4
/ 1 коментар

До теперішнього моменту з Польщі хочуть виїхати 252 000 українців. Ще 376 000 заробітчан хочуть поїхати в 2020 році. В цілому на Захід хочуть виїхати близько 900 000.

“Це означає, що у кожного другого іноземця, що працює в Польщі, є план від’їзду”, йдеться в звіті “Українці на польському ринку праці”, підготовленому компанією по набору іноземців EWL і коледжів Східної Європи Варшавського університету, – передає Під прицілом.

Основними напрямками для міграції є Німеччина, Чехія, Норвегія, Нідерланди, Швеція та Великобританія. Також кожен 20-й працюючий в Польщі і готовий до від’їзду українець мріє переїхати в США. Самі українці визнають, що до переїзду їх спонукають вищі заробітки і поведінка польських роботодавців.

Українці в Польщі говорять “вистачить” і планують виїхати. Вони хочуть заробляти далеко від Польщі. “З нас вистачить нелегальної роботи, зарплат в конверті, обманів при оренді житла і роботи понаднормово”, – відзначають вони.

Нечесність роботодавця вказується в якості основної можливої причини відмови від роботи в Польщі. При цьому суворі умови праці, сімейний стан і кращі пропозиції є відносному неважливими стимулами для переїзду з польських земель.

“Ми вважаємо за краще заробляти більше”, – зізнаються заробітчани.

“Часткова міграція українських робітників (з Польщі – прим.ред.) До Німеччини не може бути зупинена, ми не можемо конкурувати (…) за розміром заробітку”, – наголошується в звіті президента компанії по набору персоналу EWL Анджея Коркуса.

За його даними, саме Німеччину вибирає кожен третій виїжджаючих з Польщі українець.

В даний час тільки кожен четвертий українець планує продовжити працювати в Польщі. І приблизно кожен третій ще не розглядав цю проблему.

Вже їдуть

“Співробітники з України не просто думають покинути Польщу. Вони вже повільно це роблять, а інші вже готуються. Наприклад, все більше людей вивчають німецьку мову, тому що це буде основним напрямком для міграції. Не всі почнуть з кращої зарплати. Гроші – це ще не все. Нечесні працедавці як і раніше є чумою в Польщі. Вони часто взагалі не платять, вони платять менше, ніж обіцяли, іноді вони відправляють на понаднормову роботу “, – зазначив голова профспілки робітників з України в Польщі Юрій Карягин.

За його словами, “це проблема, яка дійсно впливає на готовність (заробітчан – прим. ред.) покинути Польщу і їхати “далі на Захід”. Робочих з України використовують на кожному кроці. Вам не потрібно шукати приклади. Працівникам з України за житло часто доводиться платити більше, ніж іншим, тому що хтось підставив тебе. Ніхто в Польщі не піклується про ці питання, тому українці просто почнуть іти”.

І приклади жорстокого поводження з працівниками з України множаться в Польщі.

Так, наприклад, роботодавець з Сілезії не заплатив українським працівникам і залишив їх без грошей, а також навіть без даху над головою напередодні Різдва.

Інша ситуація: Співробітник, привезений прямо з України, кілька годин стоїть на вокзалі і не знає, що робити. Роботодавець, який повинен був прийти за ним, не з’явився.

Інша історія: Один з будівельників упав зі сходів і мало не зламав хребет. З його начальника – лише знеболювальне. І не більше того.

Вся Польща рік тому була вражена розповіддю про 43-річну українку Оксану, яка перенесла інсульт. Роботодавець не відразу викликав швидку допомогу і просто залишив її на лавці.

Журналіст і адміністратор веб-сайту pracadlaUkrainy.pl Уліана Воробець, яка живе в Польщі каже, що могла б приводити такі історії без кінця.

“Він (робочий з України – прим. ред.) не міг рухатися з болем, начальник дав йому аспірин… Ми так ставимося до українців, які працюють в Польщі”, – наголошується в статті.

У місті Щецін українцям хотіли запропонувати орендувати для житла балкон. Відзначається, що це оголошення стало хітом інтернету, “але українці не були здивовані, тому що вони зустрічаються з такими пропозиціями кожен день”.

Наприклад, в Зеленій Гурі власник квартири пропонує українським робітникам 1 кімнату для чотирьох чоловік. Кожен з них повинен платити 450 злотих на місяць. Тим часом, на тому ж сайті кімнату в Зеленій Гурі можна зняти одному за 500 злотих.

За квартиру-студію в Битомі власник, спеціально розраховує на українських заробітчан, хоче 2 400 злотих щомісяця (більше 16 000 гривень). За цією ціною він пропонує 22 кв. м. Як пояснює Карягин, українці бачать це і не забувають про таке ставлення. Згодом вони дізнаються про улюблені напрямках подорожей емігрантів-поляків. І теж хочуть туди переїхати.

Українці можуть піти за поляками

“Слід зазначити, що українців більше цікавлять країни, які традиційно вибирають поляків. Це, безсумнівно, є результатом набуття досвіду під час перебування в Польщі і вивчення міграції польських громадян українськими мігрантами”, – підкреслює Анджей Коркус.

Про те, що Німеччина планує відкрити свій ринок праці для жителів країн, що не входять в ЄС, у 2020 році вже відомо більш ніж 3/4 заробітчан.

При цьому вони до сих пір не знають, чого вимагають німецькі роботодавці. Дуже часто вони не знають іноземних мов.

“Працівники будуть йти поступово. Спочатку окремі люди, які перевірять, як вони живуть в Німеччині, а потім покличуть більше людей. Ми вже спостерігаємо, що кожен десятий кандидат не хоче приїжджати в Польщу, тому що він чекає відкриття німецького ринку”, – сказав експерт з ринку праці Павел Кулага.

Він не очікує масової еміграції – хоча розуміє, що деякі співробітники просто поміняють місце проживання. І це буде проблемою для роботодавців, які вже відчувають величезні труднощі при прийомі на роботу.

В Amazon недавно шукали кандидатів на логістичні центри на залізничній станції у Вроцлаві. В американській компанії “встановили свій пост, поставили великий прапор і стали чекати”. Не секрет, що чекали в основному українців, спраглих працювати, яких не вистачає в столиці Нижньої Сілезії. Частина реклами залізничного вокзалу тепер українською мовою.

“Роботодавці ламають голови, адже більше ніхто не хоче найматися. Польський уряд ламає свою голову, коли виявиться, що в країні немає кому працювати. На жаль, але поки ніхто не створив комплексну політику для співробітників з України”, – говорить Юрій Карягин.

Зростання ВВП залежить від робочих з України

“Ми повинні постійно прагнути підтримувати конкурентоспроможність польського ринку праці на тлі інших країн ЄС”, – підкреслює Анджей Коркус.

Із звіту видно, що плани можуть зірвати роботодавці з Німеччини. У той же час відзначається, що істотне збільшення винагороди могло б стати способом утримання працівників з України. Так, 70 відсотків учасників опитування серед українських робітників заявляють, що більш високої зарплати буде достатньо, щоб змінити їх плани поїхати.

За оцінками Урядової ради з народонаселення Польщі, до 2050 року в Польщі повинні прийняти 5 мільйонів економічних мігрантів, щоб зберегти поточні темпи економічного розвитку. За оцінками Асоціації підприємців і роботодавців, відтік з ринку праці 500 000 іммігрантів з України є потенційною втратою для ВВП Польщі в 1,6%. Це третина зростання польського ВВП.

Відзначається, що в разі невдачі у вирішенні питання з налагодження відносин з робітниками із України польська економіка випаде з групи лідерів зростання в ЄС.




один коментар
  1. “Jeszcze polska nie umarła kiedy my źyemy”…ага, ще трохи і біля Буга буде чути як polska виє вовком

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер