<

Чому виникає похмілля, як його уникнути та як побороти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:31 | 31.12.2018 / Новини /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

За статисткою, 50% людей які вживають алкоголь, періодично відчувають на собі похмілля – стан алкогольного отруєння, яке порушує функціонування всього організму. Часто люди в цьому стані потребують невідкладної допомоги і підтримки.

Здоров’я 24 звернулося до доцента кафедри анестезіології та реаніматології Буковинського державного медичного університету Сергія Акентьєва, нарколога Олега Страшока та психолога Вікторії Скуратової, щоб з’ясувати, що таке похмілля, чому воно виникає, як його лікувати та що робити, щоб не виникало такого стану.

Перш ніж говорити про наслідки алкогольного отруєння, варто нагадати, що в організмі людини існує спеціальна система детоксикації, яка очищає організм від токсинів. Ця система представлена кооперативною діяльністю системи імунітету, печінки та екскреторних органів: нирок, шлунково-кишкового тракту, легенів і шкіри. Останні виводять з організму токсичні речовини. Система детоксикації запускає процеси біотрансформації (перетворення) токсинів, результатом яких є утворення менш токсичних речовин, які легко виводяться з організму.

Проте, на жаль, існує ще один шлях перетворення чужорідних речовин – так званий “летальний синтез”. У результаті розчеплення таких речовин, як метиловий, етиловий спирти, етиленгліколь, фосфорорганічні сполуки, утворюються більш токсичні метаболіти, що, власне, і зумовлює, отруєння. Наприклад, при отруєнні етиловим спиртом, у результаті його біотрансформації, утворюється ацетальдегід, який в 10 разів токсичніший за сам спирт.

Симптоми похмілля

Станом похмілля прийнято вважати низку суб’єктивно неприємних відчуттів або симптомів, які виникають через декілька годин або на наступний день після вживання алкоголю.

Симптоми:

  • Нестерпний головний біль пульсуючого характеру;
  • Сухість у роті, печія, спрага;
  • Серцебиття, порушення ритму серця;
  • Підсилене виділення сечі, порушення випорожнення; 
  • Різке психічне сприйняття навколишнього середовища, тремтіння кінцівок і всього тіла, дратівливість; 
  • Почервоніння очей, чутливість до світла і шуму, втрата апетиту;
  • Депресія, може охопити так звана “адреналінова туга” – почуття провини, відчуття, що напередодні зробив щось неналежне і неправильне.

Причини винекнення похмілля 

Такий стан, зазвичай, виникає у випадку вживання алкоголю в дозах, які значно перевищують індивідуальні можливості людини окислити весь алкоголь. Це провокує накопичення токсичного ацетальдегіду.

При його взаємодії з дофаміном і норадреналіном утворюються тетрагідроізохоліни, а з триптофаном – карбоніли. Ці речовини мають галюциногенну та психотропну активність. Ацетальдегід у великих дозах викликає втрату свідомості, чутливості і рухової активності. Таким чином, похмілля є ніщо інше, як отруєння оцтовим альдегідом.

Вид вжитого алкогольного напою (коньяк, бренді, віскі, джин, текіла, самогон тощо) не впливає остаточно на тяжкість стану похмілля. Тут має значення перевищення індивідуальної порогової дози. Вважається, що критична доза ризику виникнення похмілля у здорових людей складає 1 грам етилового спирту на 1 кілограм маси тіла.

Так, для дорослого чоловіка, вага якого складає 80 кілограмів, указана доза ризику складає 80 мілілітрів чистого етилового спирту або 200 мілілітрів горілки.

Як пити, щоб не було похмілля

Чи можна уникнути такого стану? Можна. Ідеально – не вживати алкоголь і запобігти отруєнню, а також тих неприємних відчуттів, що пов’язані з похміллям. Коли ж ви вживаєте алкоголь, то необхідно пам’ятати про критичну дозу виникнення похмілля і індивідуальну міру, яку бажано розподілити на час вечірки.

Також важливо дотримуватися таких правил:

  1. Дозволяти собі за кожним тостом вжити один ковток спиртного. 
  2. Уникати пиття алкоголю на порожній шлунок.
  3. Не змішувати різні напої (шампанське і віскі, горілку, вино і пиво).
  4. Обов’язковий перекус до і після алкоголю.
  5. Запивання апельсиновим або вишневим соком, негазованою мінеральною водою.
  6. Не забувати переривати трапезу для перебування на свіжому повітрі, для активного руху спілкування.

Міцний алкоголь рідше викликає похмілля. Його частіше викликають солодкі напої, коктейлі та інші. Сивушні масла, що містяться в самогоні, темному пиві, текілі, віскі, також посилюють похмілля. Ніколи не варто змішувати різні напої та запивати алкоголь газованою водою. 

Як позбутися похмілля 

У разі виникнення симптомів похмілля, больові відчуття під час похмілля може послабити ацетилсаліцилова кислота: “Упсарин Упса”, “Аспірин-С”. Але у великих кількостях їх вживати не можна, оскільки може виникнути виразкова кровотеча. Крім того, передозування сприяє розвитку запаморочення, нудоти, болю у шлунку, а також зниження гостроти зору та слуху. 

Не буде зайвим вживання звичайниго активованого вугілля (5-7 таблеток) або інших абсорбентів (“Ентеросгель”, “Атоксил”). Покращити емоційний стан та роботу мозку доможуть препарати “Гліцин” або “Фосфоглів”.

У разі виникнення нудоти і позиву до блювання, краще не стримувати себе і спорожнити шлунок. Категорично забороняється боротися з похміллям за допомогою алкоголю. Це лише погіршить стан.

Традиційні міцні кава і чай можуть погіршити стан похмілля, спричинивши ускладнення з боку серцево-судинної системи (синдром “святкового серця”). Тому вживати стимулюючі напої категорично заборонено.

Наголошуємо, що летальна доза алкоголю становить від 4 до 12 грамів на кілограм (в середньому 300 мл 96% етилового спирту за відсутності толерантності до нього). Алкогольна кома розвивається при концентрації етилового спирту в крові близько 3 проміле, а смертельною концентрацією є 5-6 проміле.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок