<

Чому в Польщі стали частіше нападати на заробітчан з України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:10 | 3.01.2022 / Новини / , , , /
Перегляди
1333
/ коментарів 15

У Польщі почастішали атаки на українських заробітчан. У країні, де працює майже два мільйони наших земляків, їх дедалі частіше б’ють через національність та мову. З кожним разом нападників більше, а катують дедалі жорстокіше.

1-го січня у містечку неподалік Варшави знайшли мертвим 47-річного українця. Чоловікові проломили голову під час святкування Нового року. Польські поліцейські вважають, що до смерті заробітчанина можуть бути причетні його колеги. Наразі затримали 12 людей, які відзначали з убитим свято, але вони були настільки п’яними, що не змогли дати свідчень, повідомляють Волинські новини, посилаючись на видання «Страна».

Ще перед Новим роком у Вроцлаві сталася бійка між місцевими та учасником «Айдару». Як написав у фейсбуці його побратим Віталій Корун, четверо поляків нібито увірвалися в хостел, де він жив, і вимагали «української крові».

Однак, «на їхню біду», як висловився автор запису, в хостелі на той час був колишній танкіст з «Айдару» Акс.

Корун опустив подробиці початку бійки, тому неясно, хто її затіяв.

«Акс виконав їхнє бажання – ці дебіли відчули смак крові, тільки своєї. У двох із нападників – вибиті зуби, двоє інших тупо втекли, побачивши, як Акс тих «частує», – написав Корун. Він додав, що поліцію мешканці хостелу не викликали, викинувши поляків на двір.

У польській пресі цей інцидент пройшов непомітно. У поліції Вроцлаві також сказали, що їм нічого невідомо про бійку за участю українця. Проте джерела видання у правоохоронних органах Вроцлава підтвердили, що сутичка була.

«Пройшла чутка, що на заробітки приїхав український радикал, фанат Бандери. І ще пішла чутка, що він любить чіплятись до місцевих дівчат. Ну і група наших хлопців пішла «поговорити». А українець першим накинувся з кулаками. У поліцію вони не скаржилися, щоб не нагнітати ситуацію», – розповіло джерело.

За останні кілька місяців це вже другий інцидент із українцем у Вроцлаві. Минулого літа поліцейські до смерті побили у витверезнику 25-річного українця Дмитра Никифоренка. Цю трагічну історію порівнювали із вбивством білим поліцейським темношкірого Флойда, що спровокувало масштабні протести.

Щоправда, незважаючи на резонанс у пресі та хвилю обурення серед українських мігрантів, «польського BLM» не вийшло.

Експерти кажуть: напади триватимуть, а польська влада цьому потурає.

«На українців нападають навмисно. Хвиля ненависті в нашій країні зростає за мовчазною згодою держави, проти «чужинців» застосовують фізичне насильство», – сказав польський соціолог Цезар Обрахт-Прондзінський.

Відносини України та Польщі при Зе, як і за Порошенка, переживають не найкращі часи. Одна з причин – зростання націоналізму в обох країнах.

«Прославлення ОУН-УПА та їхніх лідерів, яких частина поляків вважає вбивцями, перейменування вулиць на честь Бандери, приїзд на заробітки радикальних націоналістів – все це лише налаштовує людей проти українців. Деякі мстять, взявшись за бити. З іншого боку, Польщі потрібні українські працівники, своїх не вистачає. Тому ситуація навряд чи погіршиться», – сказав польський журналіст Томаш Кравчик.

Проте українці скаржаться, що загалом ставлення до наших у Польщі змінилося не на краще.

«Чув не раз «бандерівці, геть із Польщі!» та розмови на кшталт «Львів наш». Вже страшно розмовляти на вулиці рідною мовою, – зізнається житель Трускавця Іван Михайлюк, який працює у польському Лодзі.

Коли до влади прийшла партія Качинського, який недолюблює українців, у Польщі підняли голови націоналісти. Та й багатьох простих поляків почало дратувати, що в Україні вулиці називають на честь Бандери та прославляють УПА, які нібито вирізали поляків під час Другої світової війни. У суперечках часто згадують Волинську різню».

Втім, за прогнозами експертів, напади не відлякають українських заробітчан у Польщі.

«В Україні роботи немає, платять мало, а середня зарплата у Польщі для некваліфікованих працівників становить від 20 тисяч гривень. На польських фабриках та заводах зараз можна заробити 25–40 тисяч гривень та більше», – каже експерт з міграційних питань, політолог Сергій Мальський.

Серед іноземних працівників у Польщі найбільше саме громадян України. За інформацією Rzeczpospolita, минулого року понад 80% усіх дозволів на роботу було видано українцям. Здебільшого їх беруть на будівництва, збирання врожаю, в прислуги та доглядальниці.

За даними опитування польської рекрутингової агенції Work Service, від третини до половини польських роботодавців шукали українців, оскільки вони згодні працювати за менші зарплати, ніж поляки.




коментарів: 15
  1. “… радикальні націоналісти їдуть на заробітки у Польщу …” – ця фраза з однаковим успіхом може претендувати на абсурд року, або на жарт року, або на сарказм року. Hє?!

    І ця сама фраза яскраво доказує, шо “націоналізм” оснований ні на чому, бо націоналізм в основі своїй має патріотизм, а про який патріотизм може бути мова, якшо твоїй же державі на тебе плєвать (за тими тільки винятками, коли треба “пушечне м’ясо”).
    Так і живемо!

    • Я буду патріотом, якщо я від держави за це щось отримаю – це суть твого допису. Барига від А до Я.
      Розрізняй батьківщину і державу.

      • А ти патріотиш шоб в держави тільки забирати, а не отримувати?
        Чи ти настільки дурне, шо може шось державі даєш?
        Як там Меркель на пенсії поживає, забугорський патріоте ти наш?

  2. треба в пику пшекам ше шось перейменувати…
    пропоную таку схему :
    -Перша вулиця С.Бандери
    -2-га вулиця С.Бандери


    Хай захворіють з люті

    • Там не просто б’ють, там відразу забивають, бо вони знають як з бандерівщиною правильно бopотись треба.
      А нормальні наші хлопаки шо там шо там нормально живуть!

  3. чи можна намалювати картину з допомогою ножниць ? можно ! доведено Бугом !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця