<

Чому українці їздять на закупи до Польщі – порівняння цін

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:38 | 1.10.2019 / Новини / , /
Перегляди
32
/ коментарі 2

Багато українців, живучи на прикордонних територіях їздять закуплятись до сусідньої Польщі. Чому? Тому що ціни там в рази дешевші, а якість часто – краща.

Журналісти телеканалу «Аверс» з’їздили на закупи до Польщі. Тамтешні ціни на стандартний набір товарів у супермаркеті вразили дешевизною. Висновок такий: навіть враховуючи вартість дороги, їздити за кордон по продукти все-таки доволі вигідно. Про це йдеться у сюжеті телеканалу, – передають Волинські Новини.

Мінімальна зарплата в Україні становить 4173 грн. На руки виходить 3359 грн. Якщо перевести в іноземну валюту, це $138 на місяць з відрахуваннями. У Польщі мінімальна заробітна платня становить 2250 злотих. На руки – 1634 злоті. Це $408 з відрахуваннями. Якщо перевести в українську валюту, то виходить, що польська мінімалка сягає 10 тис. грн уже зі всіма сплаченими податками.

Між тим, ціни у наших сусідів значно доступніші, аніж в Україні. А деякі продукти харчування або побутові речі майже наполовину, а то й чи не утричі дешевші.

Йогурт у польському супермаркеті коштує 1 злотий, тобто 6 грн з копійками, у нас ціни на подібний продукт коливаються від 16 до 30 грн. Банани – 2 злотих (трохи більш як 12 грн), а в Україні за них правлять від 28 грн. Літр соняшникової олії у Польщі – приблизно 22 грн, у нас – 33-36 грн 500-грамова пресерва оселедця – майже 40 грн, коли в Україні доведеться викласти 53 грн. Дуже дешеві у сусідів соуси. Скажімо, коли в них соус коштує 1,64 злотих, це приблизно 10 грн, то у нас ціна на подібний продукт буде майже втричі вищою.

Макарони у Польщі теж дешеві – на наші гроші виходить від 7 до 15 грн залежно від якості. У нас макарони, подібні до тих, що їх журналісти придбали в польському супермаркеті, коштують 18 гривень. Сік у Польщі вартує 2,5-3 злоті (це 15-20 грн), у нас – 30-31 грн.

Суттєва різниця і в цінах на засоби гігієни та побутову хімію. Наприклад, пральний порошок коштує у Польщі 10 злотих (60 грн). У нас же ціни на цей пральний засіб космічні. Навіть зі знижкою за нього українська господиня має віддати 159 грн, а без знижки – 244 грн.

Нині чимало наших земляків їздить на заробітки до Польщі. А поляки, які забезпечують українців чорновою роботою, до нас на екскурсії їхати не поспішають, кажуть, ціни у нас високі. Україна для Польщі може хіба запропонувати дешеві горілку, сигарети та робочу силу.




коментарів: 2
  1. Так і треба: маєте змогу – купуйте нормальний (читай: закордонний) продукт. “Підтримувати вітчизняного виробника” будемо, коли ціни та якість будуть адекватнимии (читай: не у цьому столітті як мінімум). Турбуйтеся за здоров’я власне та своїх близьких

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер