<

Чому школа у селі Суходоли Володимир-Волинського району вже четвертий місяць без директора?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:41 | 10.12.2015 / Новини /
Перегляди
273
/ коментарі 3

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Суходоли Володимир-Волинського району – вже четвертий місяць без директора. Попередній звільнився за станом здоров’я, а нового за цей час так і не призначили.

Педагогічний колектив пропонує на посаду дві кандидатури, однак районний відділ освіти відмовляється розглядати обидві, відправивши кандидатів у кадровий резерв. Натомість, керівництво району активно просуває свого кандидата- пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Отож, 1 вересня цього року директор школи села Суходоли Марія Бунда звільнилася з посади за станом здоров’я. Нового керівника районний відділ освіти, вочевидь, призначати не поспішає, адже уже 4-ий місяць школа – без директора. Спочатку колектив попросили зачекати, мовляв, вибори – не до того. Тим часом, виконувачем обов’язків фактично на безоплатній основі (без доплат за додані обов’язки) призначили завуча школи Таїсію Кісель.

Однак вибори минули, а віз – і досі там.

Тим часом, тема однієї школи на Волині вже наробила галасу на весь район. Так, на одному із форумівВолодимира-Волинського користувачі пишуть, що голова РДА Наталія Василець просуває на посаду директора Суходільської ЗОШ свою куму Аллу Рясик.

На форумі йдеться про те, що, свого часу, кандидатка на посаду директора школи, яку активно рекомендує Володимир-Волинський районний відділ освіти, була класним керівником першого класу у ЗОШ №3 княжого граду. Однак, після неодноразових скарг з боку батьків, класне керівництво у неї забрали. Наразі Рясик працює у тій же третій школі вихователькою групи продовженого дня та вчителькою молодших класів.

Водночас, колектив Суходільської школи запропонував на противагу свого кандидата – досвідченого педагога і господарника із великим досвідом роботи Анатолія Верка.

Вибір без вибору

«Верко користується авторитетом серед педагогів району та батьківського комітету, має значний досвід в адміністративній роботі, зокрема, працював на посаді начальника відділу освіти Володимир-Волинської РДА та зарекомендував себе як високопрофесійний, толерантний, людяний керівник», – каже в один голос колектив, який звернувся до відділу освіти Володимир-Волинської РДА з проханням розглянути кандидатуру Анатолія, який попередньо подав заяву на цю посаду.

Однак, як стало відомо пізніше, кандидатура Верка нібито не задовольняє районне керівництво.Подейкують, що причиною є певні “політичні” мотиви.

Тим часом, 12 листопада, інший кандидат від школи, депутат місцевої райради Вікторія Середа подала заяву про розгляд власної кандидатури на посаду директора. Себто, окрім Алли Рясик, яку просувають в РДА, на посаду директора навчального закладу претендувло ще двоє: Верко та, так би мовити, нейтральний кандидат Вікторія Середа.

За зачиненими дверима

Вже 13 листопада відбулося засідання атестаційної комісії районного відділу освіти, яка мала би вирішити питання призначення директора школи. Утім на збори запросили лише одного кандидата – Аллу Рясик.

Так, атестаційна комісія з 5 чоловік чотирма голосами «рекомендувала» кандидата Рясик на посаду директора Суходільської ЗОШ. Натомість заяви інших двох претендентів не розглядалися, про заплановане засідання їх не попередили.

Своєю чергою, інший кандидат, Вікторія Середа як депутат Володимир-Волинської районної ради, подала звернення на ім’я тодішнього начальника відділу освіти Володимир-Волинської РДА Алли Мельник з прохання пояснити, чому її, як одного із претендентів на посаду директора школи, не попередили про місце та час проведення атестаційної комісії, і у чому, власне, причина відмови щодо призначення її на бажану керівну посаду.

У відповідності до п. 3.8 наказу № 930 від 06.10.2010 р. (редакція від 30.03.2013) «Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівників» «Засідання атестаційної комісії з метою атестації особи, яка претендує на зайняття посади керівника загальноосвітнього та позашкільного навчального закладу, проводиться у разі необхідності. (Пункт 3.8 розділу III доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 1135 ( z1417-13 ) від 08.08.2013 )», тому вважаю, що відділ освіти повинен був поінформувати мене стосовно дати і часу проведення засідання атестаційної комісії додатково; про невідповідність строку подання моєї заяви законодавчим актам не йдеться, оскільки чіткі терміни у даному випадку законодавством України не визначені, оголошення про конкурсний відбір на заміщення вакантної посади з встановленими критеріями відбору у ЗМІ (в тому числі, на сайті відділу освіти) не розміщувалося», – йдеться у тексті депутатського звернення Вікторії Середи.

colwidth-504bec281e76a6d9deed5f947e820d16
colwidth-93af72b48464f08ffd09ff93edae1610
colwidth-64c413b3e20ff6a01cabc536a1bf923f

Втім, відповідь не надійшла ані у встановленому законом порядку, ані пізніше – за станом на 9 грудня.

Всіх неугодних – в кадровий резерв

20 листопада відбулося друге засідання атестаційної комісії, на яке вже врешті запросили інших двох кандидатів.

«Рекомендувати для зарахування у кадровий резерв», – таку відповідь отримали Верко і Середа.

У районному відділі освіти на запитання кандидата Середи, чому атестаційна комісія не розглянула одразу трьох кандидатів, повідомили, мовляв, заяви претендентів розглядаються по мірі їхнього поступлення.

«Ніхто мене не попередив, коли відбудеться засідання атестаційної комісії. Сказали: ми її (кандидатуру Алли Рясик) вже рекомендували. Ви запізно принесли заяву», – резюмували у районному відділі освіти Вікторії Середі.

До кадрового резерву потрапив і інший кандидат – Анатолій Верко, отримавши від атестаційної комісії відповідь: «Хочете керувати, поїдете в Стенжаричі (село в Україні, у Володимир-Волинському районі – ред. Населення становить 492 осіб.). Ми даємо рекомендації».

Показовим є те, що, за станом на 13 листопада, у день, коли відбулася перша атестаційна комісія, районний відділ освіти мав на руках заяви від усіх трьох кандидатів. Тому, чому на перше засідання атестаційної комісії не запросили усіх одразу, питання, схоже, риторичне.

Не надто поменшало питань у колективу школи після зустрічі з губернатором області Володимиром Гунчиком, який 23 листопада перебував з візитом у Володимир-Волинському районі.

Частина педагогічного колективу Суходільської ЗОШ

На прохання освітян призначити директора з числа запропонованих ними кандидатур, голова Волинської ОДА відповів: «Відділ освіти має право призначати, кого вважає за потрібне».

Окрім того, емоційно наголосив, мовляв, не хочете директора, якого вам пропонують, то так, як хочете ви, також не буде. Зрештою Володимир Гунчик пообіцяв протягом тижня вирішити це питання.

«Голова облдержадміністрації та керівництво району зійшлися на тому, що варто ще раз оголосити конкурс на заміщення вакантної посади керівника, а на час проведення конкурсу призначити виконувача обов’язків директора школи, який пройде співбесіду в обласному управлінні освіти та науки», – йдеться вматеріалі на сайті Волинської ОДА, датованому 24 листопада. Втім, за станом на 9 грудня, школа досі не отримала обіцяного керівника, навіть тимчасового.

Голова Зарічанської сільської ради Ігор Пальонка, голова РДА Наталія Василець, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик

На відео, знятому під час прийому губернатора одним із волинських ЗМІ, зі слів очевидців, не відображено усього колориту розмови, а деякі подекуди надтоемоційні та провокуючі ремарки керівництва району вирізані.

Отож, аби дізнатися, як насправді вирішується питання про призначення директора Суходільської ЗОШ,ІА Волинські Новини надіслало інформаційний запит на ім’я губернатора області Володимира Гунчика.

<
Окрім того, аби почути офіційну думку керівництва району, видання звернулося за коментарем до голови РДА Наталії Василець.

На запитання, чому так надовго затягнувся процес призначення директора, посадовець відповіла: «Призначенням займається відділ освіти, там же підписують наказ. Протягом двох місяців, від початку навчального року, жодних заяв від кандидатів не надходило. Колектив школи протягом цього періоду також не висував своїх кандидатур».

Окрім того, за детальною інформацією щодо процедури та задавненого процесу призначення директора цієї школи посадовиця порадила звернутися у районний відділ освіти за номером телефону (03342) 2-46-09.

Однак, ані за номером телефону, який порадила нам голова РДА, ані за іншими номерами (03342) 2-04-95, (03342) 2-04-95, (03342) 2-17-61 поспілкуватися бодай з кимось, на жаль, не вдалося. Жоден із телефонів не відповідав протягом дня.

Так, до керівництва відділу освіти назбиралося безліч питань. Зокрема, хотілося б почути, як саме відбувається процедура призначення директора, чи є таки погоджена кандидатура, чому, власне, процес затягнувся, скільки було заявників, чому на атестаційну комісію не запросили усіх кандидатів тощо.

Аби почути відповіді на ці та інші запитання, ІА Волинські Новини надіслало ще один тематичний запит, проте вже у районний відділ освіти.

Видання сподівається отримати відповідь у встановлений законом термін. До слова, нагадаємо, що колективне звернення педагогів щодо прохання призначити директора Анатолія Верка, а також депутатське звернення іншого кандидата Вікторії Середи, залишилося у відділі проігнорованим.

Маємо надію, що інформаційний запит ІА Волинські Новини колекцію подібних без відповіді не поповнюватиме.

Зміни таки є…

Післявиборчий процес вносить свої корективи в роботу установ та структур району. Певні зміни таки відбулися. Щоправда, наразі лише у кадрових питаннях відділу освіти та Володимир-Волинської РДА. Так, 30 листопада відбулася перша сесія новообраної Володимир-Волинської районної ради, під час якої обирали її голову і заступників. Відтак, крісло заступника голови Володимир-Волинської районної ради отримала згадана начальник районного відділу освіти Алла Мельник.

Ліворуч – депутат Володимир-Волинської районної ради, кандидат на посаду директора Вікторія Середа, по центру – екс-голова районного відділу освіти, новообраний заступник голови Володимир-Волинської районної ради Алла Мельник.

Під час голосування за кандидатуру Мельник, як повідомляють місцеві ЗМІ, депутати висловили чимало зауважень до її роботи саме на посаді начальника районної освіти.

«Причин не виносити кандидатуру Мельник на заступника було названо більше, ніж достатньо, але, напевно, потрібно було дотримуватися «новоствореної коаліційної домовленості», тому кандидатура була все ж таки висунута», – йдеться у друкованому матеріалі видання Місто вечірнє.

Замість слів автора

Вибори – це час змін. Цього, принаймні, бажає кожен, хто віддає всій голос за партію, кандидата чи ідею. Але прикро усвідомлювати, що інколи замість змін ми бумерангом отримуємо старі проблеми, старі закони, ретельно замасковані під іншими політичними кольорами.

Можливо, посадовцям варто усвідомити, що проблема одного маленького колективу, це проблема району-області-країни, а не кількох десятків людей, які втомилися шукати виходу у довгих корупційних коридорах системи.

Зрештою, отримавши за останні місяці більше відмов, аніж розуміння, колектив школи написав письмове звернення до голови обласної ради Ігоря Палиці з надією на те, що там освітян, врешті-решт, почують.

colwidth-42ba2f77962b96c34d36240142a21dd3
colwidth-2ef2acc7856cf6216b13875f8e90d96d
colwidth-4c9b660885a73b5f23978eeccfd6043d
original-9183625b6a390da5708b7e285a3774de




коментарів: 3
  1. Дивна школа, дивні запити ,які свідчать про рівень вчителів : їх влаштовує регіонал Верко , який залишився у партіі , бо на відміну від Cлащука, не писав заяви про вихід з партіі ,чому не хоче взяти на себе відповідальність за школу пані Таїса, яку в колективі поважають а розводять на слабо Вікторію Середу , яка вміє хіба мати трьох поверхові гнути ,при чому ніразу не повторитись?

  2. Звичайна школа, звичайні запити. Директора для трудового, учнівського, батьківського колективу та сільської громади вибирають за людськими якостями, а не за партійними приналежностями!!! Люди вже втомилися від брудної політики, від продажних чиновників, АЛЕ ПРОВЛАДНОЇ ПАРТІЇ. Невже ВИ цього не розумієте. А Середа Віта Петрівна чесна, справедлива та прямолінійна.(Заробили “круте” слівце то і слухайте)!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця