<

Чіплятися до стін, як Людина-павук: вчені створили волокна, пучок яких здатний приклеїти людину до стелі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
04:38 | 31.08.2020 / Новини / , , /
Перегляди
162
/ Коментарі відсутні

Японські вчені штучно виростили волокна, які імітують волоски на лапках мухи, що можуть багато разів приклеюватися до будь-якої гладкої поверхні та витримувати великі вантажі.

Свою роботу дослідники з Національного інституту матеріалознавства в Японії опублікували в журналі Communications Biology, – пише hromadske.

Зазначається, що клейкі волокна на лаках мухи утворюються у два етапи. Спочатку вони подовжуються, і на їхніх кінчиках накопичуються спеціальна речовина, з якої формуються відростки у вигляді лопаток. Потім ці лопатки поступово твердіють, а свої клейкі властивості вони отримують вже після виділення особливої рідини.

Вчені успішно повторили цей природний процес в лабораторії при кімнатній температурі. Вони розтягнули нейлонові волокна, сформували наконечники у формі лопаток і покрили їх гелем, щоб ті стали твердими. Штучний волосок намочили водою, потім дали трохи висохнути і перевірили його клейкі властивості.

Кремнієва пластина, підвішена на одному волокні (зліва). Збільшений фрагмент фотографії зліва (справа)

Які результати?

Лише одне волокно виявилося настільки міцним, що на ньому вдалося підвісити кремнієву пластину масою в 52,8 грама. Це еквівалентно тому, як пучок з 756 таких волокон у формі круга радіусом 1,7 сантиметра, витримає людину масою у 60 кілограмів.

Після висихання води й повторного намокання волокно не втратило своїх клейких властивостей, відтак його можна використовувати багаторазово.

Де це можна використовувати?

Потенціал у таких волокон великий. Ними можна оснастити кінцівки роботів, які переносять слизькі речі. Інший варіант — обробка підошви роботів для того, щоб ті могли пересуватися вертикальними поверхнями.

А на думку автора цієї новини, такі волокна можуть використовувати і люди, щоб відчути себе в ролі Людини-павука, який лазить по стінах.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця