<

Через рішення Конституційного суду НАЗК закриває реєстр електронних декларацій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:38 | 29.10.2020 / Новини / , /
Перегляди
0
/ коментарі 2

Національне агентство з питань запобігання корупції о 19 годині 28-го жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

Про це повідомляють на сайті НАЗК, посилаючись на рішення Конституційного Суду України.

Це означає, що державні органи та громадськість більше не мають відкритого цілодобового доступу до електронних декларацій посадовців, а НАЗК припиняє їхню перевірку, зберігання та оприлюднення.

«Це нищівна поразка антикорупційної реформи в Україні. Сподіваємося, що законодавці не ігноруватимуть цю ситуацію, а в України ще буде шанс на державний апарат без корупції», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

“Рішення Конституційного суду повертає Україну не в 2013 рік, а в 1991, коли взагалі в принципі не існувало ніякого антикорупційного законодавства. Воно повністю скасовує всі механізми запобігання корупції, які були вибудувані за роки незалежності”, – сказав Новіков.

28-го жовтня Конституційний суд України оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними ряд положень закону України “Про запобігання корупції” та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Зокрема Конституційний суд повністю скасував п. 8 ст. 11, який визначав наступне повноваження НАЗК: “здійснення в порядку, визначеному цим Законом, контролю та перевірки декларацій суб’єктів декларування, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу життя суб’єктів декларування”.

Тобто електронне декларування в Україні з 28-го жовтня ліквідоване.

Реєстр не працюватиме до тих пір, поки Верховна Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця