<

Частину пенсій в Україні збільшать на 800 гривень

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:22 | 7.11.2021 / Новини / /
Перегляди
1426
/ коментарі 4

В Україні з 1-го грудня перерахують максимальну, мінімальну пенсії. Крім того, збільшать також гарантований розмір виплати для тих, хто виконав низку вимог. Найбільша надбавка складе 800 грн.

Це випливає із затвердженого бюджету ПФУ, – пише Обозреватель.

Так, перерахунок відбудеться завдяки підвищенню прожиткового мінімуму та мінімалки. Мінімальна пенсія в Україні не може бути меншою за прожитковий мінімум для пенсіонера.

Як перерахують:

  • Мінімальна пенсія – із 1854 до 1934 грн.
  • Максимальна пенсія – з 18 540 до 19 340 грн.
  • Надбавка за кожний рік понад норму стажу – з 18,54 до 19,34 грн.
  • Гарантована пенсія (досяг 65-річчя та має повний стаж) – з 2400 до 2600 грн.

Так, збільшення 800 грн отримає той, хто і зараз отримує максимальну виплату. Це ті українці, які вийшли на заслужений відпочинок за особливими правилами, або мали білу зарплату, яка в рази вища за середню. Варто зазначити, що розмір пенсій залежить лише від двох показників: зарплати та стажу.

Ті українці, які сплачують внески із мінімальної зарплати, можуть розраховувати на мінімальний розмір пенсії. Наразі це 1854 грн, а з 1 грудня – 1934 грн. Тобто збільшення складе всього 80 грн.

Збільшаться також і надбавки за стаж понад норму (30 років для жінок та 35 років для чоловіків). За кожний додатковий рік офіційної роботи вони отримуватимуть 1% прожиткового мінімуму.

Що чекає на пенсіонерів наступного року?

Дефіцит Пенсійного фонду 2022-го досягне рекордної позначки 200,6 млрд грн. Є ціла низка причин для цього, але головні – відсутність виразної політики щодо детінізації зарплат, відмова підвищувати мінімальну зарплату до рівня її реальної позначки, складна ситуація в економіці (зокрема й через повільну вакцинацію).

Поки що в уряді зосередилися на обіцянках запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи, але він стосуватиметься лише майбутніх пенсіонерів. Крім того, у разі внесків із мінімальної зарплати розмір “накопиченої” пенсії буде ще нижчим, ніж за чинної системи.

А ті 11 мільйонів пенсіонерів, які зараз живуть на виплату з ПФУ, змушені залишатимуться за межею бідності. І хоча прожитковий мінімум, зокрема для пенсіонерів, Кабмін Шмигаля і обіцяв підвищити до реального рівня, на проєкт бюджету-2022 це не вплинуло.

Мінімальна пенсія до липня 2022-го буде на рівні 1934 грн, у липні збільшиться до 2027 грн, а в грудні – до 2093 грн. Тобто найменш забезпеченим українцям за рік додадуть лише 159 грн. І це при тому, що вже зараз, згідно з розрахунками Мінсоцу, пенсіонеру на базові потреби (без урахування мобільного зв’язку, інтернету та різноманітного харчування) на місяць потрібно 3692 грн.

Це означає, що більшість українців на заслуженому відпочинку 2022-го приречені на бідність. Якщо їх не забезпечують родичі, які працюють. І йдеться про тих пенсіонерів, які все життя справно сплачували внески до Пенсійного фонду та отримували середню по країні зарплату.




коментарів: 4
    • суддям та члєнам кабміну буде як надбавка до пенсії), не хвилюйтесь, не пропадуть..

  1. Всі тридцять років незалежності ,як не злодії ,чи корупціонери ,то клоуни при владі -то про що можна говорити .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер