<

“БУГ” викриває побори у навчальних закладах Прибужжя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:30 | 21.09.2016 / Новини / /
Перегляди
15
/ коментарів 10

Інтернет-видання “БУГ” розпочинає контроль над механізмами роботи “благодійних фондів”, які міцно “присмокталися” до навчальних закладів регіону Прибужжя. 

Сьогодні батьки рахують гривні, щоб звести кінці з кінцями, стараються, аби діти не відчували злиднів. Тим часом чиновники від освіти небезпідставно закривають очі на факти сумнівного «благодійництва», що набули масового характеру у школах та садочках.  Адже “благодійність” — справа добровільна, платять ті, хто має бажання. Звісно, батьки останню сорочку віддадуть заради своїх діток, тому й дістають з гаманців останнє на штори, вікна, меблі. Але інколи згадане “благодійництво” переростає у свавілля і в кишенях після наступних батьківських зборів лишаються нулі.

Зрозуміло, що бюджетного фінансування школам та садочкам не вистачає, однак не можна на шиї батьків висіти безкінечно. Тим самим грубо нехтуються конституційні права на безкоштовну освіту.

Положеннями Конституції України, Закону України “Про освіту” передбачено право громадян на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах та обов’язок держави (і її органів) забезпечити доступність та безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах тощо.

Тобто законодавчо в нашій державі встановлено, що освіта у школах та садках державної і комунальної власності безкоштовна. Вимагання коштів адміністрацією закладу, вчителями є незаконним та тягне кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Батьки мають право (не зобов’язані) робити благодійні внески на потреби школи через спеціально створений шкільний благодійний фонд. Розпоряджатися такими грошима з фонду має право виключно батьківський комітет, а не директор чи інші представники школи. Порядок створення такого фонду визначений Законом України “Про благодійництво та благодійні організації”.

Часто місцева влада навіть не думає працювати над розв’язанням завдань раціонального формування та розподілу бюджету. Діти, чиї батьки відмовляються робити “внески”, потрапляють у чорний список дирекції закладу.

Інтернет – видання “БУГ” пропонує усім зацікавленим та не­байдужим батькам приєднатися до боротьби з поборами. Якщо вас шантажують і вимагають гроші, якщо вам відомі аналогічні факти у навчальному закладі, де навчається ваша дитина – повідомляйте нам. Для цього потрібно заповнити форму, в якій вказати інформацію, якою володієте. За бажанням можете залишати контактні дані для подальшого спілкування із нами. Анонімність і конфіденційність гарантуємо.

Не будьте байдужими, поділіться цією публікацією зі своїми друзями чи знайомими, надішліть їм посилання на анкету https://goo.gl/forms/LRqGEpXtV8of2dVJ3




коментарів: 10
  1. Мною, у різні періоди, писано-переписано про “благодійні внески” у школах, дитсадках і закладах позашкільної освіти Нововолинська. Висновки зроблено наступні: 1) Батьки дітей, із різних причин, не бажають псувати відносини із директорами вказаних установ; 2) Батьки реально бояться за свої дорогоцінні шкури; 3) Батьки вихованців і учнів перестрахані, що адміністрації закладів будуть мстити дітям (що є великим міфом)за їх непокору. 4)Батьки напрочуд консервативні і залякані, вони не хочуть ніяких змін – лише б їх не чіпали. Вони згідні платити будь-які суми. Організувати спротив міському владному режиму і “червоним директорам”, із ними, неможливо. Крапка.

  2. задрали они с этими добротворительными поборами..я учился…мои родители платили…теперь я плачу,и постоянно на ремонт….да за эти деньги которые мои родители платили…и я теперь плачу…не то что ремонт..уже школу построить можно было

  3. “Зрозуміло, що бюджетного фінансування школам та садочкам не вистачає, однак не можна на шиї батьків висіти безкінечно. Тим самим грубо нехтуються конституційні права на безкоштовну освіту.” – так то так, але кожен з батьків з надією на це “конституційне право” приводить свою дитину в школу чи садочок, де дитина проводить чи не більшу частину дня, і бачить це “фінансування безкоштовної освіти”! Коли твоїй дитині не те що тарілки чи підручника, а й туалетного паперу нема!
    Про яку безкоштовну освіту йде мова коли книжки доя навчання закупляють батьки! А ви говорите про побори. Думаєте вчителю приємно принижуватись перед батьками і просити грошей на крейду, туалетний папір чи фарбу для підлоги.

    • Мова не про вчителів чи виховатилів, а про те, що є чіткі накази від директорів та завідуючих збирати данину з батьків! Вчитель тільки принижується бо не може розказати про те що йому наказують.

  4. Та то ехінею ви пишите! Якщо мама не може здати – а вчителька напосідає і чинить тиск на дитину, – да, можна жалітися А якщо батьки самі хочуть в клас своїм діям шось купить – то хай купують, чого через якусь пресу вони того не можть зробити??? Га?

    • Так, батьки хочуть здати на дітей – можливо, але не в карман директору, який понесе данину в міську раду. Ми всі прекрасно знаємо схему, можливо вже пора розказати про неї всім.

      • А ле в кожному класі знаходяться дуже *ініціативні* батьки які висувають такі ідеї і самі збирають гроші.

  5. “Конституційне право” не тільки на безоплатну освіту, але й на безоплатну медицину та і на багато чого ще. У тому, що таке є, винна не так влада, як самі люди. Самі ж навчили.

    • Правильна думка, “Гошо”. Точно так – ніхто Конституції України,і Розділу ІІ “Права і свободи”, та її статей 49 та 53 про безоплатність комунальної медицини і, відповідно й освіти, не відміняв і не переінакшував. Як і розділу VII – “Прокуратура”. Як і багатьох інших статей та розділів. Нашим людям у Нововолинську, яких прав і свобод не дай, яких законів не прийми на їхню користь, вони все-одно будуть чогось боятися і робити так, як їм накаже місцеве начальство. (!) І мало того – із року в рік, вони будуть бігати за них голосувати і підлизувати ду***и. Потрібно подавати у суди, не боятися мітингувати і проводити пікетування. Тільки дозволеними Конституцією та законами України акціями громадянської непокори ми доб’ємося власної “декозловізації” і кращого майбутнього для своїх дітей. :))) Не боятися і не дозволяти красти! Оце і весь простенький рецепт добробуту та гідного людини життя.

  6. Позитивно.

    Обов’язково треба щоб особи, які призначені або вибрані для робіт (розпоряджанням) із спільним (комунальним) майном (рухомим і нерухомим, в тому числі фінанси) звітуватися яким чином вони це здійснювали і здійснюють, а громадян навчити вимагати дані відомості, адже це їх ПРАВО, а для “слуг громади” – це ОБОВ’ЯЗОК!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа