<

Будинки, автомобілі, гаражі: показали наслідки ракетного обстрілу в Луцьку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:05 | 25.10.2022 / Новини / , , /
Перегляди
1048
/ Коментарі відсутні

У Луцьку мешканці 12 приватних будинків, які зазнали різних ушкоджень через вибух і уламки ракет, оговтуються після вибухів. Ударною хвилею також пошкодило гаражний кооператив, автівки, маршрутки та одне з місцевих підприємств.

Суспільне дізнавалося, яких збитків лучанам завдали російські ракети та як відбудовуватимуть зруйновані об’єкти, пошкоджені автівки та будинки.

Пошкоджені вікна, двері, покрівля: мільйон гривень із бюджету міськради на ремонт

З бюджету Луцької міськради виділили мільйон гривень на ремонт пошкоджених внаслідок ракетного удару будинків. Роботи з відновлення хат розпочалися ще 22-го жовтня.

Як розповіла лучанка Орися Жуковська, на території біля будинку разом із сестрою збирали вороже залізяччя – уламки ракет.

Жінка показує будинок, у якому живе понад 40 років, двері в який тепер підперті відром, бо не зачиняються після ракетного обстрілу. Орися Жуковська говорить: відійшла на 12 сантиметрів від хати стіна, і тепер на кухні видно крізь отвір землю.

«Тут тоже в нас стіна відійшла. Все дрижало. Тут во, бачте, бойлера обірвало. Оце вікно висіло сюди, то ми вже його вставили самі. В сина одного і другого повибивало вікна, двері. Вікна то позаробляли, все зробили, повставляли», – зазначила жінка.

В’ячеслав Лимар – чоловік, у якого після ворожого обстрілу загорілася покрівля будинку. Зі слів лучанина, 16-річний син бачив, як палаючий шмат металу завбільшки з пів метра впав на дах. Поки не приїхали пожежники, каже чоловік, син разом із сусідами скористалися вогнегасником та носили воду, аби загасити вогонь.

«Попав осколок. Начебто, як казали, що то двигун чи що то таке. Я цього не бачив, швидко вернувся із села і побачив, що горить будинок. Пожежники тушили, вся ця вода текла на ремонт, що я не завершив. Звичайно поприбирали ми це все», – сказав В’ячеслав Лимар.

Уламки ракети влучили у покрівлю над двома добудованими кімнатами. Їх мурував сам для дорослих доньки та сина, говорить В’ячеслав Лимар. У приміщенні майже завершили ремонт і туди мали переселитися діти.

Горище, де лучанин планував зробити літню кімнату для відпочинку, від кіптяви стало чорним. Зруйновану покрівлю одразу після гасіння пожежі чоловіку допомогли накрити комунальники.

«Кімнатка мала бути така. Там були і речі ми тут складали, щоб не заважало нам. Самі бачите, що більше постраждала ця сторона», – додав чоловік.

Збитки гаражного кооперативу через обстріл сягнули 200 тисяч гривень

На території гаражного кооперативу збирають уламки ракет та рахують збитки: 24-го жовтня назбирали пів відра осколків, розповідає голова кооперативу В’ячеслав Ліщук. З його слів, сума збитків становить понад 200 тисяч гривень.

«Більше 75 гаражів пошкоджені двері. Перша лінія оця – пошкоджені дахи в приміщеннях. Автомобілів практично немає. Кілька чоловік, в яких пошкодило, ну але це вже по страховці», – сказав В’ячеслав Ліщук.

Усього гаражний кооператив налічує орієнтовно 600 гаражів.

На момент прильоту на території чергував охоронець. Приміщення, де сидів охоронець, посікло уламками ракети, каже голова кооперативу. Ударною хвилею повиривало ворота, дахи та деформувало гаражі.

«Радіо зреагувало різким таким шумом. Він вибіг з приміщення КПП, побачив, як летять ракети, вибіг тут метрів 10 і впав на землю. Це його спасло», – зазначив В’ячеслав Ліщук.

Скільки автівок пошкодило – поки невідомо. Не всі власники повідкривали гаражі після обстрілу. Зі слів В’ячеслава Ліщука, на першій лінії стояло більше десяти автомобілів, які зазнали пошкоджень, та ще три маршрутки.

Водій маршрутки Віталій Яручик говорить, що транспорт, де вибило вікна та двері, нині відновлюють.

Вісім із десяти приміщень місцевого підприємства зруйновані

Більше ста вікон повибивало на території підприємства, що розташоване навпроти гаражного кооперативу. На площі півтора гектара розташований комбінат, який забезпечує обладнанням харчоблоки шкіл та садочків.

Як розповів директор підприємства Ігор Гупало, наслідки оцінюють як катастрофічні: з 10 приміщень вціліло тільки два.

Загалом підприємство розгорнулося на чотирьох тисячах квадратних метрів. Частину комерційних приміщень, каже директор, здавали в оренду 20 різних фірмам та підприємцям.

Зі слів орендарки Олени Гупало, деякі завали ще не розбирали, бо це небезпечно. Нині, додає, шукають спеціалізовані підприємства, які могли б допомогти розчистити приміщення.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер