<

Бойовики «ДНР» «засудили» до страти британців, які воювали за Україну

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:15 | 10.06.2022 / Новини / , , /
Перегляди
328
/ 1 коментар

Контрольований бойовиками так званий «суд» в ОРДЛО в четвер «засудив» до смертної кари підданих Великої Британії Шона Піннера та Ейдена Асліна, а також марокканця Саадуна Брагіма, які воювали у складі Збройних сил України.

Про це у четвер повідомили російські ЗМІ, пише УНН.

«За сукупністю злочинів остаточно призначити Асліну Ейдену, Піннеру Шону і Саадуну Брагіму покарання смертну кару», – йдеться в так званому «вироку».

Натомість так званий «судовий процес» над військовослужбовцями ЗСУ на окупованих українських територіях є нікчемним, заявив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

«Т.зв. «судовий процес» над військовослужбовцями ЗСУ на окупованих українських територіях є нікчемним. Подібні публічні судилища ставлять інтереси пропаганди вище закону і моралі, підривають механізми повернення військовополонених. Український уряд продовжить докладати максимальних зусиль заради звільнення всіх захисників України», – наголосив Ніколенко.

Він нагадав, що усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних Сил України, є військовослужбовцями ЗСУ.

«Відповідно до міжнародного гуманітарного права, на них поширюється правовий статус комбатантів. Всі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють в полон ворога, користуються правами військовополонених. Ворогу забороняється вчиняти щодо них насилля, залякувати чи негуманно поводитися», – підкреслив дипломат.

Як ми писали, усі іноземні громадяни та особи без громадянства, що беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних сил України, прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно із Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу» 1992 року.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс засудила рішення бойовиків «ДНР» вбити трьох іноземних добровольців, які захищали від російських окупантів Україну. Вона вказала, що іноземці є військовополоненими, птише УНІАН.

«Я категорично засуджую винесення вироку Ейдену Есліну та Шону Піннеру, затриманих російськими маріонетками на сході України», – йдеться в повідомленні.

За її словами, іноземці є військовополоненими. Вона назвала псевдосуд бойовиків «ДНР» фіктивним та таким, що «не має абсолютно ніякої законної сили».

«Мої думки з сім’ями. Ми продовжуємо робити все можливе, щоб підтримати їх», – підсумувала дипломат.

Що відомо про іноземних добровольців

Ейден Еслін, 28 років

Найбільш відомий із бранців. Британські медіа писали про нього у 2016 році, коли уродженець Ньюарка повернувся до країни після участі у Сирійській війні. 10 місяців Еслін як доброволець бився у лавах Курдських загонів самооборони (YPG) проти ІДІЛ та урядових військ.

На батьківщині його негайно заарештували за підозрою у тероризмі. YPG за британськими законами не вважається терористичною організацією, але там заборонено пов’язану з нею Робітничу партію Курдистану.

Есліна випустили під заставу. Навесні 2016-го в Ноттінгемі пройшла акція протесту – земляки вимагали припинити переслідування добровольця, який боровся з ісламістськими бойовиками, повідомляє Новое время.

Звинувачення Еслінові так і не висунули, закордонний паспорт повернули – і він виїхав із Великої Британії.

Мандруючи, молодий чоловік зустрів українку – викладачку англійської з Миколаєва – і переїхав до неї. У 2018 році прийняв присягу як боєць-контрактник 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ.

Весілля планувалося на весну 2022 року, але вторгнення російських військ змусило змінити плани. Наречена евакуювалася до Угорщини, а Ейден зі своєю бригадою вирушив захищати Маріуполь, писала Daily Mail.

У соцмережах, де він називав себе Джонні Вудом чи Козаком Гунді, Еслін розповідав про важку ситуацію в місті, але не ставив під сумнів свій вибір служити Україні.

«По-перше, ми не найманці, нам платять і поводяться з нами так само, як і з будь-яким українцем. Я взяв на себе відповідальність захищати український народ та його громадян. По-друге, ми не військові туристи, як дехто каже. Я зустрічав чимало військових туристів, і вони не затримуються надовго. Я служу четвертий рік, був одним із перших британських парашутистів в українській морській піхоті і з честю ношу свій берет, один із небагатьох іноземців», – писав Еслін в інстаграмі.

Якогось моменту зв’язок із ним зник, поки 12-го квітня на сторінці Козака Гунді в Twitter не з’явився пост: «Минуло 48 днів, ми зробили все, щоб захистити Маріуполь, але у нас не залишилося вибору, окрім як здатися російським військам. У нас немає боєприпасів та їжі. Це було честю, сподіваюся, війна скоро закінчиться».

Шон Піннер, 48 років

У молодості уродженець Бедфордширу служив у Королівському піхотному полку, брав участь у миротворчих операціях ООН.

Вийшовши у відставку після дев’яти років бездоганної служби, Піннер влаштувався в компанію з утилізації відходів. У січні 2022 року, даючи інтерв’ю Sky News у розташуванні українських морпіхів, він зізнався, що разом із дорогою робота займала у нього по 16 годин на добу і «треба було щось міняти у житті».

Піннер дізнався, що іноземців беруть на службу до української армії, а згодом можна претендувати на громадянство чи посвідку на проживання. Вже під час першого відрядження досвідченого іноземного морпіха було призначено командиром відділення. Він вивчив російську, одружився з українкою. Їхній будинок у Маріуполі до вторгнення знаходився всього за 15 км від лінії розмежування.

«Я маріуполець, зараз я фактично захищаю місто, яке прийняло мене», – розповідав Піннер.

У грудні 2022-го закінчувався його контракт; чоловік твердо вирішив після цього піти зі служби, але залишитися жити в Україні.

Як і про Есліна, з яким Шон товаришував, про нього нічого не було відомо з моменту взяття міста у повну блокаду. 15-го квітня Піннер потрапив у полон у районі комбінату імені Ілліча.

18-го квітня у соцмережах з’явилося інтерв’ю, яке взяли у британців російські пропагандисти. Полонені виглядали побитими; вони попросили прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона зайнятися їх обміном, можливо, на українського політика Віктора Медведчука.

Перед полоном Ейден Еслін попередив свого друга Бреннана Філліпса, що після затримання російська влада використовуватиме його як інструмент «тупої пропаганди», розповіло видання Vice.

Еслін навесні кілька разів з’являвся у роликах на YouTube, зачитуючи з листа відповіді на запитання. Він зокрема сказав, що з ним добре поводяться в полоні і що Україні треба віддати Донбас Росії.

Брагім Саадун, 21 рік

Про марокканця, навпаки, інформації досить мало, а та, що є, суперечлива.

Російський пропагандист Олександр Сладков заявив, що отець Брагіма – «високопоставлений військовий із Марокко». Інші джерела пишуть, що, навпаки, хлопець із небагатої родини, приїхав вступати до українського вишу зі 100 доларами у кишені.

Портал Atalayar стверджував, що Саадун навчався у Київському політехнічному інституті, але згодом підписав контракт із ЗСУ та відправився на Донбас.

AfrigateNews писав, що марокканець був не солдатом, а перекладачем, оскільки непогано володіє чотирма мовами. В інтерв’ю російському каналу молодий чоловік стверджував, що нікого не вбивав і не вважає себе винним.

У полон Саадун потрапив у березні під Волновахою. Нібито його батьки зверталися до диктатора Володимира Путіна з проханням відпустити сина.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер