<

Біженці у Польщі: як зустрічають українців мешканці сусідньої держави

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:50 | 3.03.2022 / Новини / , /
Перегляди
1797
/ Коментарі відсутні

24-го лютого уся Україна прокинулась від пострілів, бомб та сирен. Росія оголосила повномасштабну військову операцію на території незалежної країни. Аби забезпечити своїх дітей та рідних безпекою, чимало українців поїхали на кордон до Польщі. Розповімо, яка ситуація була 2-го березня на Угринові.

Переселенців радо прийняли справжні братські сусіди. Поліція, рятувальники, медпрацівники та громадяни Польщі у повну силу допомагають людям у скрутний час.

Якою була ситуація на ПП “Угринів ?

Кілометрові черги на пішому кордоні до Польщі стали значно меншими. Проте, кількість охочих покинути Україну все ще є. Поблизу митниці розташували пункт обігріву, пригощають гарячими напоями та їжею, надають усі необхідні речі.

Працівники митниці та держслужби працюють у повну силу, забезпечуючи українцям не лише безпеку, а й комфорт – забавляють діток, допомагають донести валізи, контролюють швидкість черги.

До слова, 3-го березня, станом на 12:00 черг на ПП “Ягодин, Устилуг” та “Угринів” уже не спостерігалося.

Перетин кордону з Польщею

На митниці штампують паспорти та допомагають знайти транспорт, який довозить українців у місто. Червоні автобуси STRAŻ POŻARNA відвозять до найближчого пункту збору волонтерів.

На даній території залучено близько 50-ти волонтерів. Переселенців годують, роздають теплі ковдри, знаходять необхідний транспорт та безкоштовно видають необхідне, у тому числі телефонні картки з 10 гб інтернету та хвилинами на дзвінки в Україну.

Статус «Біженця»

Гостям у Польщі надають місце для проживання та державну підтримку (медична опіка, харчування), якщо на кордоні оформити статус «Біженця». Проте, громадяни України, згідно цього статусу, не зможуть виїжджати за межі країни, яка надала притулок.

Ми нагадуємо, виїзд з України відкритий для жінок, дітей та чоловіків до 18 та старше 60 років.

Чоловіки від 18 до 60 років мають залишатися в країні та допомагати Україні у боротьбі з ворогом. Водночас деякі категорії чоловіків у віці 18-60 років все ж таки можуть покинути країну.

Це стосується:

  • чоловіків, які визнані непридатними до армійської служби за станом здоров’я (або мають відстрочку від призову).
  • чоловіків, на утриманні яких троє і більше неповнолітніх дітей (або одна дитина – для батьків-одинаків, а також якщо дитина має інвалідність).
  • чоловіків-усиновлювачів та опікуни
  • чоловіків, чиї близькі родичі загинули чи зникли безвісти у зоні АТО.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер