<

Біоінженери створили «медуз-кіборгів» для вивчення океану

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:17 | 3.02.2020 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Команда біоінженерів зі Стенфорда і Каліфорнійського технологічного інституту створила «медуз-кіборгів», які мають допомогти їм краще вивчити океан. Ці гібридні істоти замінять великі й дорогі підводні апарати.

Про це пише Scientific American reports, повідомляє Громадське.

Зазначається, що вчені розробили «мікроелектронний протез», який кріпиться до нижньої частини вухатої медузи (аурелії). З боків тварини кріплять два електроди, з’єднані з протезом.

Коли пристрій активний, він стимулює медузу електронним імпульсом. Щоб звести шкоду для тварини до мінімуму, науковці помістили електроніку в спеціальний корпус і додали пробкові поплавки.

Розробку протестували на шести медузах в акваріумі. Вони змогли плавати майже втричі швидше свого природного темпу.

«Медузи здатні рухатися набагато швидше, але без особливих витрат для їх обміну речовин. І в них немає причин, щоб не скористатися такою можливістю», — прокоментувала одна з авторок дослідження Ніколь Сей.

Вчені планують додати у свій пристрій рульове управління, щоб контролювати траєкторію «медуз-кіборгів». Коли все буде готово, гібриди зможуть передавати вченим показники температури, кислотності й солоності океану в ще невивчених областях.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер