<

Безпрецедентне затримання в Мінську: хто такий Роман Протасевич і що йому загрожує

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:21 | 24.05.2021 / Новини /
Перегляди
6
/ коментарів 19

В аеропорту Мінська затримали Романа Протасевича – для цього влада примусово посадила пасажирський літак Ryanair.

Хто такий Роман Протасевич і що йому загрожує в Білорусі, пише Сьогодні. 

Протасевич – мінчанин, у цьому році йому виповнюється 26. Навчався на факультеті журналістики БГУ, проте його відрахували, як він заявив, з політичних мотивів. Опозиціонер, журналіст і блогер. У ЗМІ Білорусі пропрацював понад 8 років, зокрема журналістом «Єврорадіо» і білоруської служби «Радіо Свобода». Виступав за декомунізацію і легалізацію канабісу. Протягом року працював на Донбасі в зоні АТО як журналіст-фрілансер.

Став одним із творців каналу NEXTA – у 2015 році його запустили на YouTube, а в 2017-му канал перейшов у Telegram. Згодом влада назвала канал екстремістським. Канал висвітлює масові акції протесту проти Олександра Лукашенка. Наприкінці вересня Роман заявив про вихід з проєкту NEXTA й останнім часом вів телеграм-канал «Білорусь головного мозку» (також названий владою екстремістським). Причин розбіжностей з колегами Роман не коментував.

Роман Протасевич живе і працює в Литві за національною візою, виїхав з Білорусі минулого року. Відомо, що він також вивіз своїх батьків з Білорусі, після чого Лукашенко позбавив військового звання батька Романа – Дмитра Протасевича.

Що загрожує Протасевичу?

У листопаді 2020 року Роман Протасевич був звинувачений за кількома статтями. Міністерство закордонних справ Білорусі вимагало від Польщі видати його.

За даними КДБ, Протасевич оголошений у міждержавний розшук, а також внесений у перелік причетних до терористичної діяльності.

ЗМІ повідомляли, що Протасевичу може загрожувати страта, проте це не так. Журналіст проходить обвинуваченим за такими статтями:

  • ч. 3 ст. 130 (вчинення умисних дій, спрямованих на розпал соціальної ворожнечі за ознакою професійної належності – максимальна санкція до 12 років);
  • ст. 293 (організація масових заворушень – максимальна санкція до 15 років);
  • ст. 342 (організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок – максимальна санкція до 3 років).

За жодною з них не передбачена найвища міра покарання.

«Його підозрювали в причетності до екстремізму, але обвинувачення за цією статтею висунуто не було», – пояснив «Сьогодні» правозахисник центру «Вясна» Сергій Сис.

Нагадаємо, у Греції, ще перед вильотом літака компанії Ryanair, який вирушав за маршрутом Афіни – Вільнюс, ексголовний редактор NEXTA Роман Протасевич помітив за собою стеження. Після гучного затримання в Мінську ексголовного редактора NEXTA Романа Протасевича соцмережі закликають до бойкоту компанії Ryanair. Для того, щоб його затримати, спеціально посадили літак, який летів з Афін до Вільнюса.




коментарів: 19
  1. це ж сатрап у СБУ навчився… коли хотіли посадити літак з вагнеровцями, але не вдалося… плагіат, мля..

      • Ти ба….тебе забув спитати чоловік що йому робити)виключи тв і включи мозок.

          • молох, я бачу, шо в тебе мозок є, але він перевернутий і в тому вся проблема.
            Проста літера ‘є’ це яскраво доказує :)

      • дуже хочеться з близка подивитись, як таких як ти, мотлох, будуть питати за знищення держави. Чекаемо

  2. Лукашенко вже зайнявся піратством в небі. Білорусь стане другим сомалі. Ну і “пощастило” ж нам з сусідами.

  3. Україна в 2016 році прокрутила таку ж витівку, тільки ще на більш примітивному рівні. Ми уже стали сомалі? Нам “пощастило” з державою?

      • Якшо у тебе куряча пам’ять або ти десь у ті часи рошенками об’ївся й під забором кайф ловив, то запитай у Ґуґла про інцидент з журналістом Арменом Мартиросяном.

      • бацька орел, плюе на “а нас за шо”… сподіваюсь, хлопчик отримае статтю “терроризм”, чесно заслужив, хитаючи режим, хе-хе

      • Ти диви, то рошенки не пройшли цензуру чи факт інцидента з журналістом Арменом Мартиросяном?

  4. Буг стільки бумаги перевів, описуючи хто є такий той запроданець.
    А можна ж було описати одним словом: соросятник!

  5. Ніколи б не повірив ,що в Володимирі шанувальників Лукашенка і рускага мира стільки назбиралось ,поки не прочитав коментарі в цій темі .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер