<

Багатотисячний мітинг та нестримні емоції: як українці святкували перший День Незалежності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:33 | 24.08.2021 / Новини / /
Перегляди
335
/ коментарів 10

Цьогоріч Україна святкує 30 День Незалежності, до ювілею готують масштабні заходи. Вперше головне свято країни відзначали в 1991 році. Тоді під Верховною Радою зібрався масштабний мітинг.

До свободи Україна йшла століттями. Однак ключові події трапилися у 1989 – 1991 роках, коли розвалювався Радянський Союз. Як українці відзначали здобуття довгоочікуваної незалежності, – інформує 24 канал.

У 1991 році незалежність святкували двічі

Вкрай важливий документ, Декларацію про суверенітет, прийняли 16 липня 1990 року. У ній прописали політичну та економічну самостійність у межах УРСР, українське громадянство, а також окреслили потребу створити Конституцію, армію, держбюджет.

До речі, депутати залишили на документі символічні гасла: «Слава Україні», «Ще не вмерла і не вмре», «Від сьогодні – будьмо».

Тоді ж Верховна Рада постановила, що 16 липня вважатимуть Днем проголошення Незалежності. Відтак у 1991 році Україна фактично святкувала незалежність двічі: 16 липня та 24 серпня.

У липні українці влаштували багатотисячний марш київським Хрещатиком. Вони крокували, одягнені у національний одяг та тримаючи синьо-жовті прапори. Щоправда, «радянські залишки» ще відчувались – керівництво Комуністичної партії УРСР несло квіти до пам’ятника Леніну.

Ввечері на сучасному Майдані Незалежності виступав львівський рок-гурт «Брати Гадюкіни». Завершили свято салютом.

Акт проголошення Незалежності написали за півтори години

У серпні 1991 року Державний комітет з надзвичайного стану відчайдушно намагався врятувати Радянський Союз від розпаду.

Тому спроба державного путчу змусила українських депутатів зібратись на позачергове засідання Верховної Ради. Діяли швидко. Наприклад, Акт про проголошення Незалежності України написали за півтори години у шкільному зошиті. Цим займались Левко Лук’яненко та Леонтій Сандуляк.

Десятки тисяч українців вийшли на мітинг

Щоб висловити свою позицію, тисячі українців вийшли на акцію під будівлю парламенту. Вони впевнено йшли мітингувати за незалежність. Тоді біля Ради зібралося близько 30 – 50 тисяч людей.

Засідання парламенту транслювали на вулицю, аби всі могли спостерігати за подіями. Люди помітно нервували, але були налаштовані рішуче. Лунали вигуки: «Україні – волю!» і «Ми втомилися жити в злиднях».

Зрештою, історичне рішення прийняли – Акт проголошення Незалежності України ухвалили. Тоді до стін парламенту внесли синьо-жовтий стяг. Прапор несли В’ячеслав ЧорновілМикола Поровський, Іван ЗаєцьЯрослав КендзьорІгор Деркач, Володимир Крижанівський та інші депутати.

До речі, Прапор Незалежності тепер зберігається у Верховній Раді.

Люди не могли стримати емоцій

Після цього частина депутатів від опозиції на якийсь час вийшла на мітинг перед будівлею парламенту. Збуджений натовп буквально на руки підхопив «народних героїв», а Рада почала приймати перші рішення незалежної України.

Мітинги та гучні святкування були не лише в Києві, а й у інших містах. Українці тоді святкували у кожному куточку держави.

Наприклад, львів’яни масово вийшли на площу перед Оперним театром.

30 років по тому

Із цих історичних подій минуло 30 років. Відтоді Україну сколихнуло чимало подій. Були злети та падіння, трагічні й щасливі моменти. Українці робили помилки, але зростали та здобували досвід.




коментарів: 10
  1. а уж як раша мовчки радіе незалежности, хе-хе…був газ по пісят – тепер буде обдираловка.. і не тільки по газу… не розумію, чому рашка не святкуе Незалежність більче ніж Україна..

    • ти незалежність і землю не продав – подарував – взагали ні за шо, не ? чи шось отримав, про шо ніхто не знае ? розкажи нам, Олежка, шо ти отримав, подарувавши свою незалежність піндосам ?

      • Ніхто нікому нічого не віддавав і не дарував, випий валер’янки і заспокойся.

        • прально, олежка ! країна розвиваеться, міцніе, народ богатіе, все нормально ! ще трохи и еуропа приповзе на колінах, умоляючи вступити в ес

          • Хто нормально працює той і багатіє, а хто цілодобово тільки й робить, що скулить як йому тяжко жити, то скоро точно сам поповзе на колінах милостиню просити.

          • мдя ? а чому відсоток “нормально працюючих” такий маленький ? адже при клятих комуняках цей народ побудував четверту економіку еуропи, а тепер шо, нормально працювати разучився ?

  2. а-ха-ха… тримайте мене семеро…
    “В Сети обратили внимание на проведение в Москве мероприятий по случаю празднования Дня независимости Украины, отметив, что они проходят в мирной обстановке”
    “Сегодня празднование Дня независимости Украины в Москве. Возлагаются цветы членами дипмиссий Украины к памятникам поэтам и писателям Тарасу Шевченко и Леси Украинки. Военнослужащие Украины в форме. Цвета национального флага в букетах.”
    З святом вас, кляті мацкалі, хе-хе…

  3. Гість ,як тебе і твоїх прокацапських прихвостнів коробить ,аж душа радіє дивлячисть на вас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер