<

Арт-хакатон “Університет міста”: результати та підсумки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:56 | 21.07.2015 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

17-18 липня у Луцьку відбувся арт-хакатон “Університет міста”, присвячений розвитку міського простору,  який поєднав у собі освітній, культурний, практичний аспекти існування міста та інформаційні технології.  Організатори цього дійства діляться результатами та планами на майбутнє.

Лекції та бесіди

За два дні арт-хакатону учасники мали можливість послухати лекції людей, які вже втілювали проекти у своїх містах, цікавляться певними аспектами життя чи займалися дослідженнями міського простору Луцька. Так, понад 20 лекторів виступило під час арт-хакатону “Університет міста”. Перший заступник міського голови Тарас Яковлев виступив з доповіддю про міські ініціативи. Про інформаційній технології розповідав засновник Луцького ІТ-кластеру Віктор Левандовський. Також директор Луцького ІТ-кластеру Іванна Мартинів презентувала поки що єдиний в Україні мобільний додаток для Android з графіті Луцька та піснями луцьких музикантів, який був розроблений спільно з Google Cultural Institute. Досвідом автоматизації міста ділився Петро Гоцалюк.  Творчий ідейник  фестивалю сучасного мистецтва “Art Territory: місто творців”   Олена Семенюк розповіла про психологію міста та вплив міського середовища на його жителів.  Оксана Карпук, начальник відділу економічного розвитку,  презентувала програму підтримки ініціатив жителів міста Луцька та розказала, як у ній взяти участь.

Гість із Києва Єгор Турченюк ділився досвідом озеленення зон у мегаполісі у рамках проекту “Самосад”: як спільними зусиллями створити парк посеред міста. Стан велодоріжок та велоздоров’я Луцька аналізував громадський активіст Юрій Моклиця. А Володимир Поріцький зі Львова, ініціатор групи “109”, розказував про реалізацію проекту скверу в районі “Санта-Барбара” Львова.

Учасники арт-хакатону також дізналися про проектний менеджмент від громадського діяча Михайла Шелепа. Про мистецьку інтервенцію в міський простір розповідали гості міста, художники з Житомира Віталій Талько та з Одеси  Максим ТікТак. Про пам’ять міста та важливість історичного обличчя міста розповідав міський дослідник Олександр Котис.

Режисер аматорського театру-студії “ГаРмИдЕр” Руслана Порицька ділилася досвідом втілення театру на вулицях міста. Волонтерка з Польщі Евеліна Юраш – про інкубатори та анімацію культури у міському просторі. А також про відповідальність бізнесу за громадський простір розповів директор РК “Промінь” Дмитро Грелюк. Крім лекцій учасники арт-хакатону мали можливість переглянути  урбанкіно – у дворі Палацу культури відбувся вечірній тематичний кінопоказ.

Проекти

Практичним результатом арт-хакатону стали 8 проектів, розроблених командами  учасників, які можуть посприяти покращенню простору міста. Журі, на чолі з першим заступником міського голови  Тарасом Яковлевим, обрало трійку переможців.

Третє місце зайняв проект “Луцьк 360°”  житомирянина  Олександра Янтара, котрий пропонує оцифрувати місто на зразок Google Maps, де всі споруди і вулиці Луцька були б як на долоні.

Друге місце зайняв проект “Lutsk urban gallery” від команди луцьких вуличних художників, який передбачає виділення майстрам стрі-арту локацій, де вони зможуть легально і сповна показати своє мистецтво.

Перше місце посів освітньо-екологічний проект від команди Фундації розвитку громад “Eco Study Bin”. Проект передбачає встановлення смітників  з переробленого гранульованого пластику для дітей з адаптивним дизайном. Розставляти смітнички рекомендують у садочках, школах, на дитячих майданчиках, таким чином ненав’язливо привчаючи дітей до екологічної культури.

Протягом цього тижня з учасниками та переможцями арт-хакатону зустрінуться представники оргкомітету “Університету міста” та допоможуть подати заявки на конкурс громадських ініціатив від Луцької міської ради.

Стріт-арт

Також у Луцьку у рамках проведення арт-хакатону з’явилися два нових графіті: “Ліс” в арці між будинками 23 та 25 на вулиці Винниченка художника та активіста з Житомира Віталія Талька, та “Луцьк” у стилі опт-арт від одеського вуличного художника Максима ТікТака на вулиці Крилова, 4.

Також у кав’ярні Кофеїн відкрили дві виставки: луцького історика, фотографа, журналіста Олександра Котиса “”Міські структури” та гостя з Житомира, художника-ілюстратора, графіка та громадського активіста Віталія Талька. На закритті арт-хакатону відрили виставку логографіті одеського майстра Максима ТікТака у кав’ярні “Виноград”.

Наступний міський арт-хакатон організатори, Луцький ІТ-кластер та управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Луцької міської ради, планують провести у листопаді 2015 року. Також “Університет міста” запросили провести у Житомирі, де в останній тиждень літа відбуватиметься міський урбан-фестиваль.

S6rss_JQe-A
xbxohW-e-Gs
APmUH78ofRQ
6YvUmmMUkRE




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця