<

Антимонопольний комітет взявся за ситуацію з цінами на хліб

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:00 | 21.03.2015 / Новини /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

На території Волинської області діють ряд значимих учасників ринку оптової реалізації хліба та хлібобулочних виробів, а саме ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ», ТзОВ «Ковельський хлібокомбінат», ПрАТ «Нововолинський хлібозавод», ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод» та ТзОВ «Волиньторгхліб». У лютому-березні поточного року відбулось зростання цін на хліб простої рецептури зазначених суб’єктів господарювання.

За твердженнями хлібопеків, основною причиною подорожчання є зростання вартості борошна для хлібопечення та паливно-мастильних матеріалів.

Відповідно до інформації Аграрного фонду на біржові торги з 10.03.2015 року пропонується борошно за наступними цінами: борошно пшеничне вищого ґатунку – 6350,00грн./т (з ПДВ) або 5291,67грн./т (без ПДВ); борошно пшеничне першого ґатунку – 6100,00грн./т (з ПДВ) або 5083,33грн./т (без ПДВ) ; борошно житнє – 3200,00грн./т (з ПДВ) або 2666,67грн./т (без ПДВ).

Згідно з моніторингом цін на борошно для хлібопечення товариства здійснювали закупівлю борошна за цінами вищими на 9-15%%, ніж пропонує Аграрний фонд.

Також за результатами щотижневого моніторингу рівня роздрібних цін на нафтопродукти відмічено, що у період з 04.03.2015 року до 16.03.2015 року вартість дизельного пального знизилась на 15,4–19,2%%, бензину А–92 – на 23,6%–25,08%, бензину А–95 – на 21,8% – 24,1%.

Також знизились ціни і на іншу сировину, зокрема олію, цукор.

Зазначені дії Товариств щодо економічно необґрунтованого встановлення витрат при плануванні за певних умов можуть призвести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку хліба, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало ТзОВ «Ковельський хлібокомбінат», ПрАТ «Нововолинський хлібозавод», ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод» та ТзОВ «Волиньторгхліб» утриматися від дій, що можуть призвести до необґрунтованого підвищення оптово-відпускних цін на хліб масового споживання (в тому числі хліба простої рецептури) та ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ» привести вартість хліба масового споживання до економічно обґрунтованого рівня.

Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок