<

Антимонопольний комітет України оштрафував нафтотрейдерів WOG, ОККО, SHELL, ЛУКОЙЛ, SOCAR та Parallel на 204 мільйони

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:15 | 28.10.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Антимонопольний комітет України оштрафував нафтотрейдерів на 204 млн 325 тис 103 грн. за узгоджені дії на ринку. Таке рішення Комітет прийняв на своєму засіданні 28-го жовтня.

Зокрема, накладено штраф на:

–     ТОВ «Золотий екватор» (бренд WOG) – 16 млн 194 тис. 532 грн;

–     ТОВ «ВОГ Рітейл» (бренд WOG) – 54 млн 36 тис. 332 грн;

–     ПП «Окко нафтопродукт» (бренд ОККО) – 77 млн 880 тис. 872 грн;

–     ТОВ «Альянс Холдинг» (бренд SHELL) – 39 млн 711 тис. 226 грн;

–     ПІІ «АМІК Україна» (до 08.05.2015 ПІІ «ЛУКОЙЛ-Україна») (бренд Аміс) – 12 млн 529 тис. 975 грн;

–     ТОВ «СОКАР ПЕТРОЛЕУМ» (бренд SOCAR) – 2 млн 533 тис. 812 грн;

–     ТОВ «Параллель М ЛТД» (бренд Parallel) – 1 млн 438 тис. 354 грн.

Рішення прийняте після розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій  між ТОВ «Золотий екватор», ТОВ «ВОГ Рітейл», ПП «Окко нафтопродукт», ТОВ «Альянс Холдинг», ПІІ «АМІК Україна» та ТОВ «СОКАР ПЕТРОЛЕУМ» (далі – відповідачі), які протягом січня 2013 року – січня 2016 року встановлювали роздрібні ціни на світлі нафтопродукти – повідомляє офіційний сайт АМКУ

Під час розслідування було встановлено, що протягом січня 2013 року – січня 2016 року відповідачі одночасно або майже одночасно (з інтервалом у декілька днів) змінювали роздрібні ціни реалізації бензину марки А-95 та дизельного пального шляхом зазначення цих цін на інформаційному табло на стаціонарних АЗС.

Такі дії призвели до усунення цінової конкуренції між нафтотрейдерами та спонукали інших учасників ринків встановлювати свої роздрібні ціни на необґрунтованому рівні і, як наслідок, це призвело до зниження конкуренції на ринку в цілому.

Комітет своїм рішенням зобов’язав нафтотрейдерів впровадити:

–  зрозумілі, відкриті та прозорі критерії надання споживачам знижок до роздрібних цін на світлі нафтопродукти, зазначені на інформаційних табло;

–  механізм інформування споживачів щодо фактичних роздрібних цін кожної з марок бензинів і дизельного пального, що реалізуються на стаціонарних АЗС, у тому числі з урахуванням програм лояльності, проведених акцій та наданих знижок.

За даними Комітету, аналіз ситуації на ринку спростовує наявність об’єктивних причин для підвищення цін, що і є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Також Комітетом встановлено, що схожі дії ТОВ «Золотий екватор», ТОВ «ВОГ Рітейл», ПП «Окко нафтопродукт», ТОВ «Альянс Холдинг», ПІІ «АМІК Україна» (до 08.05.2015 ПІІ «ЛУКОЙЛ-Україна»), ТОВ «СОКАР ПЕТРОЛЕУМ» та ТОВ «Параллель», які полягали у:

–  встановленні і підтриманні на інформаційних табло стаціонарних АЗС подібних між собою роздрібних цін на бензин марки А-95 та дизельне пальне та

–  встановленні умов реалізації бензину марки А-95 та дизельного пального, за яких доступ споживача до інформації про розмір остаточних роздрібних цін є обмеженим, що відбувається внаслідок застосування складних та непрозорих програм лояльності, умов проведення акцій та надання знижок,

є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 1 статті 50 та частиною третьою статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Крім того, 27 жовтня 2016 року Комітет погодив «Правила професійної етики у конкуренції щодо чесності та прозорості роздрібного ринку пального в Україні», розроблені учасниками ринку, які запобігатимуть виникненню порушень конкурентного законодавства на цих ринках, сприятимуть їх транспарентності та відкритості.

На думку Комітету, розробка зазначених правил сприятиме прозорості та відкритості ринку роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами, спонукатиме учасників ринку до недопущення вчинення ними порушень конкурентного законодавства в майбутньому.

Комітет на своєму засіданні також схвалив пропозиції до листа до Кабінету Міністрів України про вжиття заходів для усунення факторів, що стримують розвиток конкуренції на ринках нафти та нафтопродуктів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер