<

Анатолій Матіос розповів причини утворення «Іловайського котла»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:52 | 11.10.2015 / Новини /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос розповів, чому у серпні 2014 року в Іловайськ першими зайшли не Збройні сили України, а батальйони Національної гвардії, які повинні були зачистити місто після взяття його армією. Тоді в котлі опинилася величезна кількість українських військових.

Про це він зазначив в інтерв’ю одному з українських видань, – повідомляє «Преса України».

За його словами, міліцейські батальйони та добровольці були некеровані, а накази віддавалися по телефону.

«По функціях вони дійсно призначені для зачистки та охорони громадського порядку після звільнення міста, але задум командирів цих батальйонів абсолютно кореспондував з задумами ЗСУ. Тому команд військового керівництва підрозділу міліції іноді не виконували. Для військового – це злочин, а для міліціонера – це дисциплінарне стягнення з боку його керівника», – зазначив Матіос.

Він додав, що в той час взагалі воювали «збірні». Це були військові, перемішані з добровольцями, міліцейськими підрозділами, які набиралися з еліти Майдану, іншими людьми, які хотіли бути героями чи «солдатами удачі».

Матіос навів приклад батальйону «Шахтарськ», який «фактично тільки зайшов у Іловайськ, і вийшов з нього».

«У Іловайську він не воював, а потім був розформований за мародерство у той період. Так само зайшов у Іловайськ, оцінив ситуацію, а потім припинив участь у бойових діях батальйон «Азов». Все це є у свідченнях. І я буду готовий повністю їх озвучити після проведення повноцінної експертизи», – зауважив головний військовий прокурор України.

Крім того, він додав, що на момент, коли 5-й батальйон «Прикарпаття» зі зброєю побіг з-під Іловайська, у всіх містах на їхньому шляху військова прокуратура нарахувала тільки 168 озброєних бійців, які б могли їх зупинити або замінити їх на позиціях.

«Тільки 168 замість 362 втекли. Це була авторемонтна рота, залишки, що не зрадили службовців «Беркута», «Сокіл», декілька десятків бійців Військової служби правопорядку. Зі стрілецькою зброєю. І це – лише один батальйон. Я поки що не говоритиму про інших, зокрема про ЗСУ», – підкреслив Матіос.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв українські військовослужбовці потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, по якому за домовленістю повинні були виходити бійці АТО. Українські військові зазнали значних втрат.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа