<

Африканська лихоманка добралась України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:28 | 10.07.2015 / Новини /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Ветеринарна служба Волинської області  повідомляє про розповсюдження небезпечної інфекційної хвороби – Африканської  чуми свиней (АЧС) територією  України.

На сьогоднішній день  Волинь лишається однією із областей держави, на якій не зафіксовано факт гибелі тварин. Однак непоодинокі факти  африканської лихоманки виявлені в  сусідніх регіонах країни, – повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства

Про це стало відомо 9 липня  під час семінару для користувачів мисливських угідь в управлінні Волинського обласного лісового та мисливського господарства.

Україна вперше за роки незалежності, стикнулась з вірусом африканської чуми, до цього часу ветеринарні служби на кордонах держави тримали блокаду від можливого проникнення лихоманки в країну.

Заступник начальник управління ветеринарної медицини Волинської області Сергій Войтюк допускає, що дикі кабани, хворі на африканську чуму, забігли з Білорусі, оскільки мертвих тварин знайшли за три кілометри від українсько-білоруського кордону.

– У Білорусі африканська чума з 2013 року, там неодноразово були її спалахи, деякі з яких приховували. Хоч вірус і є безпечним для людини, проте захворювання здатне швидко розповсюджуватися. Селянам, які натрапили на мертвих диких тварин, ні в якому разі не можна підходити чи торкатися до них, адже зараження може відбутися при непрямій передачі – через взуття чи одяг.

В наших сусідів, на Рівненщині зафіксували п’ять випадків африканської чуми у свиней. На щастя, їх виявили не в межах населених пунктів, а поза ними. Водночас фахівці не виключають поширення вірусів і у домашніх господарствах.

Поки що у межах населених пунктів Волинської області випадків вірусу не було зафіксовано, проте фахівці наголошують, що люди повинні вжити всіх заходів, щоб цього не сталося. В іншому випадку – це може мати значні збитки для цілих сіл чи навіть районів.

Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту від свині до свині. Опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду та утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал. Також зараження може відбутися при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

В разі виявлення смерті свиней ні в якому разі не вступати контакт з тушою тварини, так як людина може слугувати провідником вірусу. За словами ветеринарів, будь-який контакт із загиблою твариною, чи то буде підошва взяття, чи речі якими торкались туші хворої тварини, можуть слугувати носіями чуми. Як наслідок –  поширити небезпечну лихоманку в домашніх господарствах.

Спеціалісти закликають місцевих жителів тримати свійських свиней у закритому режимі, адже вірус може передаватися через птахів, бродячих тварин чи комах. До того ж харчові відходи для згодовування свиней обов’язково потрібно кип’ятити.

Якщо ви тільки маєте підозру про те, що ваші свині хворі на африканську чуму, то варто повідомити фахівців ветеринарної медицини. Краще перестрахуватися, аніж наразити на небезпеку сусідів та своє господарство:

Головне управління ветеринарної медицини у Волинській області – (+380332) 72-93-81, 24-63-67

У разі захворювання хоча би однієї свині у населеному пункті там доведеться винищити усю популяцію. Компенсацію за це людям, звичайно, виплачуватимуть, але не за ринковою ціною.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа