<

Аби у всіх волинян були лічильники газу, треба 75 мільйонів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:24 | 31.10.2014 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
DSC01568

Нині 55 тисяч сімей на Волині користуються блакитним паливом без лічильників і оплачують газ за встановленими нормами споживання. Щоб забезпечити їх безкоштовними приладами обліку газу необхідно 75 мільйонів гривень, – повідомили у прес-службі  ПАТ «Волиньгаз».

Уряд з 1 жовтня 2014 року своїм рішенням зменшив в 1,5-2 рази норми споживання газу для споживачів без лічильників, тим самим, позбавивши їх стимулів встановлювати прилади обліку і ощадливо використовувати газ.

ПАТ «Волиньгаз» щорічно безкоштовно встановлює біля 4 тисяч приладів обліку газу. Тож, за нинішньої динаміки всі 55 тисяч споживачів області можуть бути забезпечені безкоштовними лічильниками газу через 12-14 років. У той же час, обладнання приладами обліку газу всіх споживачів – вимога Європейського енергетичного співтовариства і законодавства України. Згідно з законом про комерційний облік газу, з 1 січня 2018 року ПАТ «Волиньгаз» не матиме права постачати газ споживачам, які не мають лічильників.

«Нині відповідного фінансування для прискорення програми безкоштовного встановлення лічильників у ПАТ «Волиньгаз» немає. А споживачів стимулів економити паливо і облікувати газ позбавили. Адже, якщо споживач використовує газ лише для приготування їжі і сплачує 7,8 гривень у місяць, то зацікавлення в установці приладу обліку за власний рахунок, а, відповідно, економному використанні газу, немає», – зазначає заступник голови правління з обліку та контролю за використанням газу ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

У цій ситуації, аби виконати вимоги Європейського енергетичного співтовариства і законодавства України, потрібно або збільшити державне фінансування програми, або стимулювати споживачів встановлювати лічильники за власний рахунок, піднімаючи вартість газу.

Довідка:

Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Волиньгаз» забезпечує природним газом 235 тисяч сімей волинян.  У 2013-му році загальний обсяг транспортування склав 586,3 млн. куб. м. На 1 січня 2014 року у Волинській області експлуатується 7644,7 км розподільних газопроводів. ПАТ «Волиньгаз» – у трійці найбільших платників податків області. У минулому році підприємство сплатило 66,5 мільйонів гривень  податків і внесків до бюджетів всіх рівнів. Серед найбільших наших клієнтів ПАТ «Волиньгаз» – підприємства харчової промисловості. Зокрема, Гнідавський цукровий завод, Європацукор, Теремно-Хліб, Володимир-Волинська птахофабрика, Волиньхолдінг.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер