<

У Волинській області 19 господарств виробляють органічну продукцію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:54 | 1.12.2019 / Новини / , , /
Перегляди
16
/ Коментарі відсутні

У Волинській області 19 господарств сертифіковані на виробництво органічної продукції «Органік стандарт».

Про це поінформувала заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації  Людмила Петриканин, – передають Волинські Новини.

У країнах ЄС все більшої популярності набувають органічні продукти. Приємно, що на полицях закордонних супермаркетів з’являються органічні товари від українських виробників.

Практично всі волинські господарства сертифіковані на виробництво продукції рослинництва, і лише ТзОВ “Старий Порицьк” – на виробництво продукції тваринництва. Це єдине підприємство на Волині, що виробляє органічну молочну продукцію.

Ще у 2010 році тут відмовилися від використання хімічних добрив та засобів захисту рослин, синтезованих речовин у рослинництві та від використання антибіотиків і хімічних добавок у тваринництві. 

Підприємство виробляє органічні тверді сири, м’які розсільні сири, солодковершкове масло, кисломолочний сир, сметану, йогурти з органічними ягодами. А також вирощує органічні культури: пелюшку, гречку, льон, гірчицю, спельту, вику.

“Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу Волинської області передбачає часткове відшкодування вартості послуг із сертифікації: до 50% вартості понесених витрат, але не більш ніж 50 тисяч гривень на одне господарство. Цього року, скориставшись програмою, підприємиця Галина Пушкар із Цуманської ОТГ отримала 16 тисяч гривень відшкодувань (по 8 тисяч гривень із обласного бюджету та бюджету ОТГ)”, – повідомила Людмила Петриканин.

Формуванню і розвитку органічного ринку сприяє громадська спілка “Органічна Україна”. Президент спілки Олена Березовська розповіла, що на сьогодні в Україні працює 91 виробник готових органічних продуктів. Найбільше з них виробляють свіжі овочі, фрукти та ягоди.

“Україна експортує органічну продукцію в країни Європи, зокрема у Нідерланди, Німеччину, Литву, Італію, Австрію, Францію, Великобританію, Польщу тощо. Серед експортованої продукції – зернові, насіння і плоди олійних культур, соя, фрукти, соки, продукція борошномельно-круп’яної промисловості, овочі, макуха, мед, молочні продукти, морозиво, чай”, – зазначила Олена Березовська.

Підприємства, які виробляють органічну продукцію, щороку мають проходити інспекцію та підтверджувати статус органічного оператора.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа