<

Оприлюднили ретро світлини та цікаві факти з життя волинян 100 років тому

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:25 | 27.10.2019 / Новини / , /
Перегляди
73
/ Коментарі відсутні

Оприлюднили знахідку ретро світлин Волині, які раніше не були дуже відомі та цікаві факти про неї на початку ХХ століття. Фото датуються 1914-1918 роками, періодом Першої світової війни.

Про це інформують Хроніки Любарта.

Музика під час роботи

В одній із статей часопису “ВНУТРЕННIЯ ИЗВѢСТIЯ” за 1911 рік вдалось натрапити на цікавий факт із повсякденного життя. Стаття називалася “Музика для робітників”. В ній ішлось про те, що останнім часом дуже поширилася розвага сільських робітників, особливо на бурякових плантаціях захоплювалися музикою.

“З музикою робітників виводять на поле, там вона грає протягом дня і проводжає їх з поля. Музика для робітників, очевидно, була введена плантаторами з конкуренції, так як кожному бажано в жнивну пору привернути до себе побільше робочих”, – йдеться у статті. 

Ось такі цікаві умови були в деяких селян Волинської губернії напередодні війни.

Торгівля людьми

У 1908 році у Волинській губернії була розкрита організація по доставці “живого товару” до Константинополя і інших турецьких міст.

Організована банда функціонувала кілька років. На чолі її стояв адвокат Брусилівський, що проживав у місті Житомир. Він організував виготовлення фальшивих паспортів для жінок.

В результаті спецоперації було заарештовано четверо злочинців, а інші втекли за кордон. Про цей факт повідомляла газета “Російське слово” в номері за 11 листопада (29 жовтня) 1908 року.

Другий факт торгівлі людьми на Волині був зафіксований у 1909 році. Одна мешканка міста Дубно Волинської губернії, Богоцька заявила жандармам київської станції про те, що невідома жінка заманила її сестру, 17-річну дівчину із Дубно, і відвезла її до Києва.

Дівчина повідомити родичів і ті забили на сполох. Проте в Києві жандарми розшукати молоду волинянку не змогли. Можливо її відвезли до Константинополя.

Торгівля церковними приходами

Факт торгівлі церковним приходом був зафіксований на Волині в 1911 році. Це трапилось неподалік міста Луцька в селі Омельно (сучасний Ківерцівський район).

В публікації того часу йшлось: “Давно вже ходили чутки, що на Волині практикується торгівля священицькими місцями. В даний час ці чутки підтверджуються”.

Священик села Омельне о. Сльозко звернувся в синод з проханням. Він повідомив, що всупереч бажанню своєму і прихожан, без будь-якої провини, переведений в іншу парафію, а на його місце призначений священик Андрій Ракс, за переміщення якого було заплачено 5000 руб. 

“Так як слух про це проник вже і в друк і до сих пір не спростований, то синод зажадав відгук за змістом цієї скарги від волинського єпархіального начальства. О. Сльозко посилено підтримують “союзники”, і справа загрожує стати вельми гучною”, – йдеться у статті.

Історія із продажем приходів на Волині вийшла далеко за межі регіону і про неї писали навіть столичні ЗМІ.

Війна була важким випробовуванням для місцевого населення. У середині серпня 1915 року почалася “примусова евакуація” в стоверстовій прикордонній смузі Волинської, Подільської і Бессарабської губерній.

Населення від 12 до 50 років виселили до східних губерній Російської імперії. Примусова евакуація супроводжувалася “знищенням” запасів продовольства, відведенням худоби, коней, що було для багатьох волинян найбільшим лихом і повним руйнуванням їх планів на майбутнє.

Завдяки світлинам можна краще дізнатись, як виглядала тогочасна Волинь. Напевно багато фото були зроблені в перші дні війни, бо місцевого населення ще багато в селах, і вони попали в кадр до фотографа.

Роздивляючись бачимо, що хтось торгує на базарі, хтось поспішає, а хтось просто здивовано розглядає фотографа.

На фото є міста Луцьк, Володимир, Берестечко та села Боратин (Луцький р-н), Боровичі (Маневицький), Перемиль (Горохівський).

Також на світлинах є храми, зокрема, церква в селі Боровичі на Маневиччині, Успенський собор у Володимирі.

Цікавим зразком тогочасної архітектури, яка, на жаль, сьогодні є майже втрачена, є будівля волинського млину. Точне місце його розташування невідоме.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа