<

28 років тому Україна відзначала перший День Незалежності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:40 | 16.07.2019 / Новини / , /
Перегляди
211
/ коментарі 2

У 1991 році Україна вперше і востаннє відзначала День Незалежності 16 липня. Тоді приводом для святкування була річниця «Декларації про державний суверенітет України» 1990-го.

У ній прописувалася політична та економічна самостійність у межах кордонів УРСР, українське громадянство, необхідність створити власну Конституцію, армію, фінансову систему та держбюджет. Тоді ж постановили вважати 16 липня Днем Незалежності України, незважаючи на те, що вона ще формально залишалася у складі СРСР. theБабель публікує унікальні фото Андрія Клименка зі святкової ходи та концерту в центрі Києва 16 липня 1991 року. А також згадує, чому наступного місяця з’явилася нова дата Дня Незалежності України — 24 серпня.

У кінці 1980-х у СРСР посилилася економічна та політична криза. Це призвело до «параду суверенітетів» у 1990 році. Декларації про незалежність і суверенітет проголошують балтійські, азіатські та закавказькі республіки, а також Молдова і Росія (на той момент РРФСР).

Цього ж року почалася нова ера української державної незалежності — 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР абсолютною більшістю голосів (за — 355 депутатів, проти — 4) прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Документ складався з 10 розділів, у яких детально прописувалися основи державного, політичного, економічного ладу, підкреслювалася самостійність і суверенітет.

Цього ж дня Верховна Рада постановила «вважати день 16 липня Днем проголошення Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України».

<p>Хода на Хрещатику на честь Дня Незалежності 16 липня 1991 року.</p>
Хода на Хрещатику на честь Дня Незалежності 16 липня 1991 року.Олександр Клименко

Основні положення Декларації про суверенітет, ухваленої 16 липня 1990 року:

  • недоторканність території в наявних кордонах УРСР;
  • республіканська форма державності, єдине джерело влади — народ, а від його імені може виступати тільки Верховна Рада;
  • верховенство на своїй території власних законів і Конституції (Декларація повинна була стати основою для нової Конституції); власне громадянство;
  • право на володіння, користування і розпорядження національними та природними багатствами на своїй території; власна банківська, цінова, фінансова, митна та податкова системи, держбюджет і, за необхідності, своя грошова одиниця;
  • власні Збройні сили, внутрішні війська, органи держбезпеки; зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю;
  • самостійні міжнародні відносини з іншими державами;
  • відносини з іншими радянськими республіками на основі договорів, укладених на принципах рівноправності, взаємоповаги і невтручання у внутрішні справи.

До першої річниці Декларації про суверенітет, 16 липня 1991-го, у Києві відбулись масові заходи, присвячені Дню Незалежності України. Партійне керівництво урочисто покладало квіти до пам’ятників Леніну, за відсутності інших ритуалів. А потім провело збори у палаці «Україна», де тодішній голова Верховної Ради Леонід Кравчук говорив: «Сьогодні ми зібралися вперше в своїй історії для відзначення свята Незалежності. Йшли ми до цього дня важко, йшли за покликом серця, за голосом громадського сумління і національного обов’язку, з великою і святою вірою у свій народ, у його право на свободу і незалежність. І цей день настав».

<p>Хода на Хрещатику на честь Дня Незалежності 16 липня 1991 року.</p>
Хода на Хрещатику на честь Дня Незалежності 16 липня 1991 року.Олександр Клименко

Хрещатиком пройшов багатотисячний марш — із синьо-жовтими прапорами і в національному одязі. А ввечері на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) влаштували концерт українських гуртів та виконавців. Його кульмінацією став виступ львівського рок-гурту «Брати Гадюкіни» та святковий салют.

Історія Майдану Незалежності:
<p>Сцена на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) під час святкування Дня Незалежності 16 липня 1991 року.</p>
Сцена на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) під час святкування Дня Незалежності 16 липня 1991 року.Олександр Клименко
<p>Учасниця дуету «Сестри Тельнюк» на концерті на честь Дня Незалежності 16 липня 1991 року.</p>
Учасниця дуету «Сестри Тельнюк» на концерті на честь Дня Незалежності 16 липня 1991 року.Олександр Клименко

Через три дні після придушення путчу 1991 року ДовідкаСпроба державного перевороту в СРСР 19—21 серпня 1991 року, коли самопроголошений Державний комітет з надзвичайного стану, що складався з керівників партії, армії і КДБ, спробував усунути від влади президента СРСР Михайла Горбачова., 24 серпня, на надзвичайному засіданні Верховна Рада УРСР фактично вдруге проголосила незалежність України. Дату Дня Незалежності перенесли з 16 липня на 24 серпня постановою Верховної Ради 20 лютого 1992 року.




коментарів: 2
  1. сподіваюсь, незалежність від комуняцького минулого буде тільки поглублюватися… труба, аес..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа