<

1300 кг бурштину у Польщу відправило Волинське підприємство. На Ягодинській митниці все заперечують

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:26 | 11.05.2019 / Новини / /
Перегляди
4
/ 1 коментар

6 травня дві фури з бурштином затримали на волинсько-польському кордоні поляки. У фурах під виглядом деревного вугілля перевозили, за попередньою інформацією, 1300 кілограмів бурштину на суму, приблизно 4 млн євро. Тим часом, на «Ягодині» стверджують, що за останні дні бурштин не вилучали.

Копалину транспортувало підприємство «Вісент». В гостях у бурштинових магнатів побували журналісти, йдеться у сюжеті ТРК Аверс, – передають Волинські новини.

Прямісінько серед лісу поблизу села Журавичі знаходиться вугільне підприємство «Вісент». Колись воно за класикою жанру було державним, а вже сьогодні є приватним. І фасують тут не лише вугілля, а й бурштин. Принаймні дві фури з сонячним каменем, які затримали на кордоні поляки, саме з цього підприємства.

Працівники вугільного виробництва, побачивши журналістів, поховалися у величезних бочках.

Працівники кажуть тут бурштин не копали і не копають. Але Волинь – це земля сонячного каміння. І чутки ходять, що бурштиновий камінь можна збирати навіть у Ківерцівському районі. Якраз по дорозі журналісти натрапили на дуже підозрілі ями. Ліс буквально перекопаний немов город. Подекуди довгими ровами, а подекуди круглими ямами. Навіщо копати у лісі ями? Кому це потрібно?

Правоохоронці, яких журналісти викликали подивитися на ями, вирішили заодно обшукати підприємство. Щоправда дивно, чому таку ініціативу не виявили одразу після того, як затримали фури з бурштином.

«У цій бурштиновій справі і справді багато дивного. 1300 кілограмів сонячного каменю це не голка у копиці сіна. І не побачити стільки бурштину можна хіба навмисне «закривши очі», – підсумували журналісти.

Натомість, речниця Волинської митниці Валентина Черниш, заявила, що у пунктні пропуску «Ягодин» за останні дні не вилучали ні 1 300, ні 500, ні 12 кілограмів бурштину, – повідомляє Конкурент.

Із її слів, 6 травня до неї зателефонували з телеканалу «Аверс», який одним із перших і повідомив про начебто масштабну контрабанду бурштину. Журналісти запитували, чи справді на «Ягодині» вилучали бурштин. У відповідь речниця митниці запевнила, що такого не було, однак зауважила, що, можливо, щось відбувається саме в той час, коли триває розмова. Пообіцяла з’ясувати ситуацію і перетелефонувати.

«За деякий час мені повідомили, що на «Устилузі» справді в той момент відбувалося вилучення бурштину, і після того, як складуть протоколи, повідомлять, скільки чого вилучили. Віддзвонила «Аверсу» і кажу: «Люди! Я знайшла ваш бурштин. Але це «Устилуг», а не «Ягодин». Після цього з’являється публікація у ЗМІ. Мої слова трохи вирвали з контексту, оскільки я розказувала про бурштин на «Устилузі», який вилучали митники, а не прикордонники, як це потім було озвучено в сюжеті», – зазначила Валентина Черниш.

Як пояснила вона, насправді прикордонники бурштин вилучити ніяк не могли, адже це не їхня компетенція. Прикордонники займаються контролем над транспортними засобами і фізичними особами, які перетинають державний кордон. Митники займаються контролем за товарами, які вони перевозять. Відповідно, будь-який огляд, вилучення чи будь-які інші дії з товаром можуть відбуватися тільки в зоні митного контролю і тільки митниками. Прикордонники в цей час стоять, оскільки вони охороняють пункт пропуску, і, як правило, вони фільмують те, що відбувається, оскільки митник в цей час проводить якісь дії.

«Волинська митниця співпрацює і з Луцьким прикордонним загоном, і з Львівським. «Ягодин» охороняють луцькі прикордонники, «Устилуг» – львівські. Тому стверджувати те, що в Устилузі бурштин вилучали прикордонники Львівського загону, які буцімто проводили спецоперацію, неправильно. Львівські прикордонники завжди охороняють «Устилуг». Публікація у мережі Facebook журналіста Плінського, який був неодноразово помічений на тому, що вигадує якісь історії, щоб підвищити власну популярність. Він не публікує цих історій в ЗМІ, бо знає, що вони несуть відповідальність за розголошення недостовірної інформації. Отож, він наговорив, що ця подія трапилася в «Ягодині». Спочатку у нього було 500 кг, через день стало 1300 кг бурштину. Тому ще раз наголошую, що на «Ягодині» ані 500, ані 1300 кг, ані 12 кг бурштину в цей період не вилучали», – запевнила Валентина Черниш.

Нагадаємо, що знімальну групу ТРК «Аверс» побили митники Ягодина, коли ті прийшли до них на День народження, щоб з’ясувати обставини перевезення великої партії бурштину через митницю.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер