<

10 іранських військових засудили за збиття літака МАУ в 2020 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:43 | 17.04.2023 / Новини / , /
Перегляди
148
/ Коментарі відсутні

Іран засудив 10 військовослужбовців до тюремного ув’язнення за звинуваченням у причетності до збиття українського авіалайнера у 2020 році, в результаті якого загинули 176 осіб.

Про це повідомляє Радіо Свобода і France24 з посиланням на сайт іранської судової системи Mizan Online., пише Українська правда.

Видання 16-го квітня повідомило, що одного командира засудили до 10 років ув’язнення, а дев’ять інших отримали терміни від одного до трьох років.

“Розгляд цієї справи був одним з найбільш важливих, делікатних і складних судових процесів за останні кілька років в країні”, – йдеться на сайті.

Зазначається, що дії командира, який керував збиттям літака, “були зумовлені його незнанням ситуації і помилковим переконанням у тому, що виявлена ціль була ворожою”.

Командир зенітно-ракетного комплексу “Тор М-1” випустив дві ракети по авіалайнеру “всупереч наказу” і без отримання дозволу, йдеться в повідомленні.

“З огляду на масштаби впливу і наслідки цієї події, головний обвинувачений був засуджений до максимального покарання”, – написало видання.

Раніше перевіряли на причетність до вчинення злочину військовослужбовців нижніх ланок Корпусу вартових Ісламської революції (IRGC), у тому числі:

  • капітана Мехді Хосраві (Mehdi Khosravi, командир ТОР М-1),
  • першого лейтенанта Мейсама Хейроллахі (Meysam Kheirollahi, оператор),
  • третього лейтенанта Саєда Ахмада Мірі (Seyed Ahmad Miri, оператор), першого лейтенанта Маґаммада Маджіда Еслама Дооста (Mohammad Majid Eslam Doost),
  • капітана Саджада Мохаммаді (Sajjad Mohammadi),
  • майора Хамеда Мабхута (Hamed Mabhout),
  • другого бригадного генерала Ібрагіма Сафаї Кіа (Ibrahim Safaei Kia),
  • бригадного генерала Алі Акбара Сейдуна (Ali Akbar Seydoun)
  • та одного військового Іранської армії, полковника Мостафи Фараті (Mostafa Faratі), яким інкримінується службова недбалість, необережність та неналежне виконання службових обов’язків та інших причетних осіб.

Нагадаємо, вранці 8-го січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс “Тегеран-Київ”. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Усі члени екіпажу, а також 2 пасажири були громадянами України. РНБО опублікував список загиблих, серед яких – уродженка Нововолинська. 

Іран визнав свою провину лише під міжнародним тиском. Пізніше в Тегерані запевнили, що це сталось помилково. Іран заявив, що літак Boeing 737-800 компанії «Міжнародні авіалінії України» ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його прийняли за ворожий об’єкт.

Аналіз із «чорних скриньок» показав, що літак збили дома ракетними ударами, проміжок між якими складав 25 секунд. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа