<

Чому на Волині може збільшитися тариф на газ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:14 | 21.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
article9440

Рішення уряду про зниження норм споживання газу не сприяє реальній економії енергоносіїв, а, навпаки, позбавляє споживачів стимулів до заощадження і обліку блакитного палива, погіршує скрутне становище малозабезпечених громадян та призведе до збільшення тарифу на оплату за газ.

Про це 21 жовтня під час прес-конференції заявили представники ПАТ «Волиньгаз», – повідомили у прес-службі товариства. Вони розповіли про основні ризики, пов’язані з введенням в дію постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

По-перше, зміни не дозволяють говорити про економію газу як таку. Після зменшення норм волиняни, які не мають в оселі лічильників, оплачуватимуть лише 7,5 мільйона кубометрів газу проти 23,7 мільйона, як це було до 1 жовтня. Втім, де-факто меншим споживання газу не буде. А різниця в 16,2 мільйона кубометрів газу, яка виникла після зміни норм, лягає на плечі газорозподільчої компанії. Тому державі, в особі Національної комісії, яка здійснює державне регулювання і сфері енергетики і комунальних послуг, незабаром доведеться підвищити для всіх споживачів тариф на оплату за газ.

За таких умов, якщо питання не вирішити у найближчий час, аби компенсувати різницю в нормах, необхідно збільшити тариф на газ на 25%.

«Якщо ж цього не зробити, зростання боргів і дестабілізації у газові галузі і стабільності роботи підприємства не уникнути. Якщо тариф не піднімати, підприємству доведеться спрямувати для компенсації різниці ті кошти, які були заплановані для розвитку газотранспортної системи, закупівлі обладнання. А це саме ті заходи, які необхідні для безперебійної роботи системи. Особливо, в опалювальний період», – зазначає голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

По-друге, споживачі, які мали пільги і субсидії, а до таких належить близько 100 тисяч волинян, отримуватимуть із 1 жовтня 2014 року компенсацію вартості газу в межах нових норм, які зменшені в 1,5-2 рази.

Таким чином, малозабезпеченим громадянам держава відшкодовуватиме вартість газу лише в межах нових норм. Решту спожитого газу пільговики оплачуватимуть за повною вартістю, яка до того ж була суттєво збільшена з 1 травня 2014 року. Оскільки волиняни звикли використовувати газ в межах колишніх об’ємів, а у холодний період року очікувано будуть більше споживати газ для отеплення приміщень, то можуть виникнути борги.

Найбільше постраждають споживачі, які проживають у багатоквартирних будинках та мають індивідуальне опалення: для них встановлено коригуючий, а, фактично, понижувальний коефіцієнт. Він залежить від типу житла (приватний чи багатоповерховий будинок) і регіону. Приміром, для споживачів Волинської області понижувальний коефіцієнт для розрахунку витрат природного газу у багатоквартирному будинку становить – 0,511, в індивідуальному – 1,067.

Тобто, при розрахунку розміру пільги на опалення для багатоквартирних будинків, суму компенсації зменшили на 0,511, а, отже, в два рази. Таким чином, споживачам доведеться або економити, або оплачувати газ за повною ціною.

Інша справа – споживачі, які не мають лічильників. Вони, завдяки умовам, які створив уряд, використовують газ без обліку, без обмежень та за суттєво нижчу платню, ніж та, що була раніше. Адже при зменшених нормах ці споживачі платитимуть у 1,5-2 рази менше. Відповідно, зникають стимули обліковувати або економити газ, що є обов’язковою умовою інтеграції України в Європейське енергоспівтовариство та важливим фактором у нинішній скрутній ситуації з поставками палива.

«Для того, аби досягнути прозорості обліку і споживання газу започаткували програму встановлення лічильників. Це дієвий метод для прозорого розрахунку за газ. Втім, зазначена постанова позбавляє стимулів встановлювати засоби обліку. Фактично, показники споживання газу коректуються за рахунок газопостачальних компаній», – зазначив Мирослав Коротя.

Довідка:

Нові норми споживання природного газу для споживачів, у яких відсутні лічильники газу та щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №409):

Screenshot_3




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа